Xifres rècord en la venda de pisos, que pot tocar sostre per la pujada dels interessos

La compravenda de pisos els primers mesos del 2022 arriba a xifres que no es veien des d'abans de la crisi del 2008

La venda de pisos a Catalunya registra xifres rècord. Entre els mesos de gener i juny s'han fet 51.283 operacions de compravenda, xifra que supera, en un 20%, les del 2019, abans de la pandèmia.

De fet, per trobar una xifra de venda d'habitatges més alta ens hauríem de remuntar a quinze anys enrere. L'any 2007, en plena bombolla immobiliària, es van fer més de 66.000 operacions de venda entre els mesos de gener i juny.

 


Ara, el mercat encara està molt per sota dels nivells del 2007, i amb la pujada dels tipus d'interès sembla difícil tornar-hi. Els interessos en alça i les perspectives de frenada econòmica poden fer que el mercat immobiliari toqui sostre en la segona meitat de l'any.

Les agències immobiliàries, que els darrers mesos han registrat un repunt d'operacions de compravenda, veuen com el ritme comença a afluixar. La majoria d'operacions, el 80%, són d'habitatges de segona mà.

En els últims mesos, algunes d'aquestes operacions s'han fet a correcuita davant la por de venedors i compradors que pugessin els interessos i canviessin les condicions per a la concessió dels préstecs hipotecaris. Ho explica Raúl Prieto, portaveu de Finques Forcadell:

"Ho estan avançant, comprar al setembre, octubre, o inclús abans de les vacances d'agost. Per una previsió a una possible pujada de tipus i que canviïn les condicions hipotecàries."

La gran diferència amb el 2007 és l'obra nova. Ara mateix no hi ha aquell boom de la construcció.

L'obra nova no viu un creixement com el de l'any 2007, en plena bombolla immobiliària
L'obra nova no viu un creixement com el de l'any 2007, en plena bombolla immobiliària (CCMA)

El sector està expectant per saber com serà la tornada després de l'estiu i si la demanda que han registrat fins ara són només operacions que s'han avançat per evitar la pujada dels interessos.

De fet, el sector bancari ja està oferint hipoteques més cares. I se suma a la incertesa del sector per la inflació -i la consegüent pèrdua de poder adquisitiu-, que amb la pujada de tipus ja ha començat a frenar vendes i allargar els temps per tancar operacions. Una frenada que, segons el sector, podria acabar moderant preus l'última part de l'any.

Els bancs ja ofereixen hipoteques més cares que fa mig any
Els bancs ja ofereixen hipoteques més cares que fa mig any (CCMA)
ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipoteques
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut