Xi Jinping diu que no renunciarà a l'ús de la força a Taiwan i defensa l'estratègia de covid zero

El Partit Comunista Xinès el reelegirà líder per tercer mandat consecutiu, una fita inèdita fins ara en la història del gegant asiàtic

Redacció/AgènciesActualitzat

El 20è congrés del Partit Comunista Xinès ha començat aquest diumenge, amb el president Xi Jinping a punt de convertir-se en l'home més poderós des de Mao Tse-tung, un cop surti reelegit per a un tercer mandat inèdit.

En el seu discurs d'obertura, Xi s'ha referit a Taiwan. Ha estat el moment en què ha rebut més aplaudiments. Tot i deixar clar que aposta per una reunificació pacífica, ha alertat que no pensa renunciar a la força.

Davant dels 2.300 delegats d'arreu del país que s'han reunit al gran Saló del Poble --al costat oest de la plaça de Tiananmen--, també ha defensat la política de covid zero que ha implantat la Xina des de l'inici de la pandèmia com a mesura de seguretat.

Això ha esvaït les esperances entre ciutadans xinesos i inversors que Pequín comenci a abandonar una estratègia que ha causat frustració generalitzada i efectes econòmics.

El president, però, ha defensat que, amb les restriccions, s'han aconseguit "grans resultats positius en la prevenció i el control global de l'epidèmia i en el desenvolupament econòmic i social".

En tot cas, aquest dissabte, un portaveu del partit va informar que la Xina farà que les mesures contra la covid-19 siguin més "científiques, precises i efectives".

El congrés del Partit Comunista, amb 2.300 delegats asseguts mentre parla Xi Jinping
El congrés del Partit Comunista es fa cada cinc anys (Reuters/Thomas Peter)

En un discurs que ha durat menys de dues hores --molt menys que les tres hores i mitja que es va allargar en l'últim congrés del partit, el 2017--, Xi Jinping ha fet servir la paraula "seguretat" fins a 73 vegades, 55 més que fa cinc anys, i la paraula "reformes" 16 cops, davant la setantena del 2017.

Diumenge que ve, quan s'acabi el congrés, es presentaran els membres del nou Comitè Permanent del Politburó, que formaran part del nou govern de Xi Jinping.

El que sembla clar és que se'l reelegirà com a secretari general del partit, el càrrec més poderós de la Xina, i com a president de la Comissió Militar Central.

La presidència de Xi, que va suprimir els límits del mandat presidencial per poder governar un tercer cop, es renovarà al març a la sessió anual del Parlament de la Xina.

De cara al congrés, la capital xinesa ha augmentat la seguretat i les restriccions per la covid, mentre que les fàbriques siderúrgiques de la província de Hebei, al costat, han rebut instruccions per reduir les operacions i millorar així la qualitat de l'aire. El cel a Pequín, així, ha estat blau aquest diumenge.

ARXIVAT A:
Xina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut