Woody Allen no troba editorial per l'autobiografia per l'acusació d'abusos sexuals
El director de cinema Woody Allen, en una imatge d'arxiu

Woody Allen no troba editorial per a l'autobiografia per l'acusació d'abusos sexuals

Hachette havia anunciat la publicació, però les queixes de la filla presumptament agredida i dels treballadors del grup han fet que hi renunciés

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dimarts es va fer públic que l'editorial Grand Central Publishing, del grup Hachette, publicaria d'aquí a un mes l'autobiografia de Woody Allen.

El llibre, titulat "A propos of nothing", "una proposta de res", és segons l'editorial "una descripció completa de la seva vida, tant personal com professional".

Però tres dies després, Hachette va desdir-se i va anunciar que es feia enrere i que no publicaria el llibre.

No és la primera editorial que rebutja publicar el llibre d'Allen: l'any passat es va saber que quatre de les principals editorials dels EUA s'hi havien negat.


Dylan Farrow: "Traïció total"

El motiu són les acusacions d'abusos sexuals a Dylan Farrow, filla d'Allen i Mia Farrow. Precisament Dylan va acusar aquest dimecres el llibre del seu pare de "traïció total".

En un comunicat penjat a Twitter, la filla va acusar Hachette de ser "còmplice" d'Allen, per no haver comprovat "la veracitat" del que s'explica en el llibre:

"Vull deixar constància que ningú es va posar en contacte amb mi per comprovar la veracitat d'aquestes memòries."

 

Després d'aquest posicionament de la filla, treballadors d'Hachette van protestar públicament, i aquest ha estat el detonant que ha portat a la renúncia:

"Com a empresa estem compromesos a oferir un entorn de feina estimulant, solidari i obert per tot el nostre personal. Després d'escoltar, hem arribat a la conclusió que tirar endavant amb la publicació no seria factible per al grup."


"Falta d'ètica i compassió"

El germà de Dylan, Ronan Farrow, que dona suport a la versió de la seva mare i la seva germana sobre els presumptes abusos d'Allen, també va criticar la publicació:

"És molt poc professional de moltes maneres molt òbvies que Hachette es comporti d'aquesta manera. Però també mostra falta d'ètica i compassió per les víctimes."

 

El periodista premi Pulitzer Ronan Farrow en una imatge d'arxiu
El periodista premi Pulitzer Ronan Farrow en una imatge d'arxiu

El mateix grup editorial

De fet, Ronan és periodista, ha guanyat un premi Pulitzer, i s'ha dedicat els últims anys a denunciar els abusos sexuals comesos per "homes poderosos".

I l'editorial que va publicar el seu llibre sobre aquesta temàtica, "Catch and Kill" ("Atrapar i matar"), també forma part del grup Hachette.

La polèmica ha coincidit amb l'anunci de la publicació de la primera novel·la de Dylan Farrow, que la seva mare, Mia Farrow, va celebrar a Twitter:

"Una altra escriptora a la família. Molt orgullosa de la meva filla Dylan!"


Arran d'aquestes acusacions i de l'impuls que han agafat amb la campanya de #metoo, Woody Allen tampoc no ha aconseguit estrenar als Estats Units les seves últimes pel·lícules.

Woody Allen rep les crítiques de moltes de les actrius que han treballat amb ell (Reuters)
Woody Allen l'han criticat moltes de les actrius que han treballat amb ell (Reuters)

Una història familiar conflictiva

Woody Allen i Mia Farrow van ser parella entre el 1980 i el 1992, tot i que mai van arribar a conviure. El 1985 Farrow va adoptar Dylan, que Allen va assumir com a filla pròpia. Abans, el 1980, ja havia adoptat un altre nen, Moses.

També va tenir Ronan el 1987, que suposadament no seria fill biològic d'Allen, sinó d'un altre home. Mia Farrow va dir en una entrevista el 2013 que el pare podia ser Frank Sinatra, amb el que mai "hauria arribat a trencar".

La relació d'Allen i Farrow es va acabar quan el director de cinema es va aparellar amb Soon-Yi Previn, adoptada per Mia Farrow i la seva anterior parella, André Previn, el 1977, i que llavors tenia 21 anys.

Mia Farrow
L'actriu Mia Farrow en una imatge d'arxiu

Les acusacions d'abusos sexuals es van centrar en una tarda d'estiu del 1992, poc després que Farrow descobrís la relació d'Allen amb Soon-Yi: Dylan tenia llavors 7 anys, i Allen hauria abusat d'ella aquell dia.

La justícia nord-americana va desestimar les acusacions el 1993, però va atorgar la custòdia dels tres fills, Moses, Dylan i Ronan, a Mia Farrow, malgrat que Allen també la reclamava.

Posteriorment Mia Farrow va mantenir públicament les acusacions, i després els 2 fills s'hi van afegir: el 2014 Dylan va publicar una carta al New York Times en què estenia els abusos a tota la seva infantesa.

Llavors Woody Allen va negar les acusacions, que va qualificar de "falses" i "vergonyoses"

Per la seva banda, l'altre fill comú, Moses Farrow, va obrir un blog fa dos anys per defensar el pare, assegurant que no hi va haver abusos, i afirmant que la que abusava era la seva mare.

Woody Allen i Soon-Yi Previn
Woody Allen i Soon-Yi Previn
ARXIVAT A:
Agressió sexual
Anar al contingut