"Viva Puigdemont": per què s'ha fet viral una cançó infantil alemanya

Juli RodésActualitzat

Fa molt de temps que tots els nens del sud d'Alemanya i de la Suïssa germanoparlant coneixen Butzemann.

Ara, aquest ésser fantàstic s'està fent molt conegut més enllà, perquè la cançó que en parla s'està fent viral a la xarxa.

El responsable d'aquest fenomen és... Carles Puigdemont.

El 130 president de la Generalitat té fixada la residència a Berlín, la capital d'Alemanya, des que el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein el va deixar en llibertat amb mesures cautelars.

Ha estat arran de la presència de Puigdemont en la primera potència de la UE que algú s'ha fixat que la manera de pronunciar "Butzemann", en la cançó que en parla, és molt semblant a "Puigdemont".

 

Qui és Butzemann?

De fet, és un personatge de ficció d'aquells que fan por als nens, un espantamainades com els que hi ha en totes les cultures.

A Catalunya, serien equivalents del Butzemann éssers fantàstics com el Coco, l'home del sac, el Papu (o Papus), el Marracu de Lleida o els minairons (o menairons o mineirons) del Pirineu, amb què de vegades s'espanta o s'amenaça els infants perquè facin cas.

 

En l'àmbit de parla anglesa Butzemann és conegut com bogeyman. En francès en diuen croque-mitaine i en italià, uomo nero.

També existeix, entre altres llocs, a Portugal, el País Basc, Irlanda, la Suïssa francòfona, el Brasil, l'Amèrica Llatina, Rússia, el Japó, Turquia i el Magreb. Sovint, els diferents noms amb què se l'anomena tenen variacions locals.

De Butzemann, com de cap dels altres personatges, no se'n sap ben bé l'aspecte, perquè sempre va tapat i no mostra mai el rostre. De vegades, en canvi, se'l relaciona amb personatges reals coneguts per la seva crueltat.

Un dels gravats de la sèrie "Los caprichos", de Goya, es titula "Que viene el Coco" i mostra aquest personatge sinistre.

 

Una versió actual força endolcida

Val a dir, però, que la versió de la cançó del Butzemann que s'ha fet viral és una adaptació contemporània que, lluny de fer por, presenta un follet simpàtic que, de nit, entra a les cases carregat amb un sac de pomes que reparteix als nens que estan dormint.

 

Butzemann, icona de Twitter

Una de les persones que, fa uns dies, va descobrir Butzemann i la seva similitud fonètica amb Puigdemont és l'escriptor Quim Monzó, que l'ha convertit en la icona del seu compte de Twitter.

 

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut