Viure a prop de parcs i jardins urbans redueix el risc de patir un càncer de mama

L'estudi conclou per contra que la proximitat a zones agrícoles incrementa el risc de desenvolupar un tumor de mama

Actualitzat

Les dones que viuen a prop d'espais verds urbans, com els parcs i els jardins de les ciutats, redueixen el risc de tenir un càncer de mama, segons un nou estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona, ISGlobal, de la Fundació La Caixa.

En l'estudi, en què han participat més 3.600 dones de tot l'Estat, ha conclòs per contra que la proximitat a zones agrícoles incrementa el risc de desenvolupar un tumor de mama. Així ho ha explicat Cristina O'Callaghan-Gordo, investigadora d'ISGlobal.

"Hem observat que les dones que viuen a prop d'espais verds urbans tenen un menor risc de càncer de mama mentre que, per contra, el risc de càncer és més gran entre les dones que viuen a prop de zones agrícoles, el que indica que l'associació entre espais verds i càncer de mama pot dependre de l'ús que es dona a la terra".

Mark Nieuwenhuijsen, coordinador de l'estudi, afegeix que com més a prop es viu d'un espai verd, menys casos de càncer:

"Es va veure una tendència lineal entre la distància a les àrees verdes urbanes i el risc de càncer de mama, és a dir, com més a prop vivien les dones dels espais verds, menys nombrosos eren els casos de càncer".

Aquests investigadors han estudiat més de 1.700 casos de dones amb càncer de mama i 1.900 que no han tingut mai aquest tumor de Barcelona, Girona, Astúries, ​​Cantàbria, Guipúscoa, Huelva, Lleó, Madrid, Navarra i València. S'han creuat dades sobre hàbits de vida, nivell socieconòmic, nivell d'activitat física i també sobre la localització de la seva residència actual per tenir informació sobre proximitat a espais verds o zones agrícoles, nivell de contaminació de l'aire o densitat de població.

 

 

L'estudi confirma els beneficis de viure a prop d'espais verds urbans, però apunta que la proximitat a àrees agrícoles incrementa el risc de càncer, possiblement per l'exposició a pesticides i herbicides.

Es tracta d'una recerca innovadora perquè poques vegades s'ha analitzat la relació entre els espais verds i el càncer i, més concretament, amb el risc de desenvolupar tumors de mama, els més prevalents entre les dones.

Tot i això, Manolis Kogevinas, investigador d'ISGlobal, admet que "encara desconeixem quines característiques dels espais verds són més beneficioses per a la salut de les persones i quin és el mecanisme que explica aquesta relació".

La investigació la publica la revista "International Journal of Hygiene and Environmental Health".

ARXIVAT A:
CàncerSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut