Vergés reclama un permís que no impliqui haver de reduir la jornada per cuidar els fills
Alba Vergés, consellera de Salut

Vergés reclama un permís que no impliqui haver de reduir la jornada per cuidar els fills

La consellera respon així a la ministra de Treball, que es va limitar a parlar de reducció de jornada si els fills han d'estar en quarantena

RedaccióActualitzat

La consellera de Salut, Alba Vergés, no accepta que les mares i els pares que s'hagin de quedar a casa si un fill ha de complir una quarantena per coronavirus s'hagin de reduir la jornada laboral o recuperar les hores, com proposa el govern espanyol. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", rebutja la proposta de Madrid d'ampliar el pla "Et cuido", que permet modular l'horari laboral per tenir cura de fills.

"Em sembla molt malament. De fet, una de les coses que vaig dir ahir en la reunió és que aquest document de consens ens sembla bé, però nosaltres hem reclamat que en allò que siguin les seves competències hi posin solució: que és com es pot ajudar aquestes famílies si uns nens han d'estar en quarantena. Això no és acte clínic de baixa laboral, cal trobar la solució per tallar les cadenes de transmissió. Cal aconseguir que el màxim de gent compleixi els aïllaments i les quarantenes."

La consellera respon així a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que es va limitar a parlar de la reducció de jornada, sense entrar en altres possibles baixes o permisos retribuïts per als progenitors amb fills en quarantena.

Alba Vergés també  descarta, com va assegurar el president Torra, un pla B per cobrir aquestes absències a la feina perquè, diu, és una competència que l'executiu central ha de complir:

"No vull posar un pla B quan la seva responsabilitat és aquesta i hem de desenvolupar-la. Han de trobar la manera i han de donar seguretat jurídica perquè, si els pares s'han de quedar a cuidar un filla o filla, les empreses necessiten aquesta seguretat jurídica en l'àmbit laboral, i també en tot el que fa referència a l'ingrés mínim vital, que és un escàndol que aquestes persones encara no l'hagin arribar a cobrar."

D'altra banda, Vergés reclama al Ministeri de Sanitat mesures de suport social per garantir que els contactes dels infectats per coronavirus es quedin a casa:

"Un cop has dit a una persona que ha de fer aïllament o ha de complir la quarantena, cal ajudar que aquesta persona ho pugui complir, perquè és molt fàcil complir-ho si tens feina estable i no tens l'obligació de cuidar una altra persona i ningú depèn de tu, però és molt complicat en situacions de precarietat laboral o en situacions en què el teu negoci depèn de tu."

També ho ha demanat, en una entrevista al mateix programa, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla:

"S'han de donar les màximes facilitats i explicar-ho molt bé perquè és un punt a reforçar, i cal intentar fer-ho el més fàcil possible, perquè molta gent no ho fa. No anem bé només amb les crides i l'apel·lació a la responsabilitat. S'ha d'intentar convèncer la gent, i una manera de convèncer-la és facilitar-li les coses."

 

 

 

Tant el Departament de Salut com els responsables sanitaris recorden la necessitat de reduir al mínim les relacions socials per tallar els contagis. Vergés ha confirmat també que els alumnes hauran de dur mascareta a partir de 6 anys, com a mínim al començament de curs, i que després això es podria replantejar si la situació millora.

Tot plegat quan l'evolució de la pandèmia a Catalunya continua en xifres vermelles. Per segon dia consecutiu tornem a superar el miler de nous afectats. El risc de rebrot cada vegada s'acosta més als 200 punts, i s'allunya, per tant, del llindar de 100 que marca la franja vermella. Ara ja som gairebé als 195 punts, 5 més que aquest dijous.

 

I Lleida fa la pujada més gran les últimes setmanes en una regió sanitària. Puja gairebé 38 punts en només un dia i supera els 312. De la resta de regions, a la majoria també hi augmenta el risc. Només baixa lleugerament a Tarragona i a la Metropolitana Nord, mentre que a les Terres de l'Ebre, tot i continuar en la franja taronja, el risc s'incrementa més de 9 punts, i a la Catalunya Central puja gairebé 7 punts.

Respecte a aquest dijous pugen molt els nous casos i hi ha més morts. Hi ha 1.272 positius nous confirmats amb PCRs i han mort 9 persones més. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que l'evolució no és bona i ha dit que ara la pressió assistencial recau, sobretot, en l'atenció primària.

Des de l'inici de la pandèmia a Catalunya hi ha hagut 126.849 casos de coronavirus i 12.994 defuncions.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutAlba Vergés
Anar al contingut