Rodrigo Fresco va posar-se a recollir sacs i pèl·lets en veure aquest panorama el 13 de desembre a la platja de Balieiros, a Corrubedo
Rodrigo Fresco va posar-se a recollir sacs i pèl·lets en veure aquest panorama el 13 de desembre a la platja de Balieiros, a Corrubedo
Ribeira, la Corunya

Va alertar dels pèl·lets a Galícia fa un mes i va ser ignorat: "Feien molta olor de gasoil"

Rodrigo Fresco va trucar el 13 de desembre al 112, la policia, el Seprona, Salvament Marítim i el Parc Natural de Corrubedo, però el protocol d'emergències no es va activar fins al 6 de gener

Cori Calero / Maria Fernández NogueraActualitzat

Rodrigo Fresco regenta un bar al port de Corrubedo (una parròquia de Ribeira, a la Corunya). El 13 de desembre un conegut va entrar a l'establiment i va advertir-lo que hi havia "alguna cosa blanca" a la platja de Balieiros, prop del far, i va anar a veure què era.

Com gairebé tothom a la zona, és home de mar, i sol anar a pescar a aquella platja, que forma part d'un dels paratges més verges de Galícia, el Parc Natural de les Dunes de Corrubedo.

Va quedar astorat per l'escampall de boletes blanques a la sorra i les roques. "Què coi és això?", es va preguntar. "Vaig afagar-ne amb la mà, feien molta olor de gasoil, eren unes boles plàstiques molt enganxoses", relata en una entrevista a TV3, a peu de platja.

I aleshores va començar un periple en va de trucades al 112, la policia, el Seprona, Salvament Marítim i el Parc Natural per advertir que hi havia multitud de sacs i pèl·lets escampats per la platja i les roques.

Van dir-li que eren conscients de la situació i que el dia següent Salvament Marítim tenia previst recollir-los. Però no va ser fins al 6 de gener que les institucions van activar el protocol d'emergències i es van mobilitzar per iniciar la neteja.

Rodrigo Fresco, el veí que va alertar del vessament de pèl·lets el 13 de desembre, en l'entrevista a TV3
Rodrigo Fresco, el veí que va alertar del vessament de pèl·lets el 13 de desembre, en l'entrevista a TV3 (3Cat)

Durant aquestes tres setmanes, Fresco va dedicar-se a recollir sacs i boletes de plàstic enmig d'una sensació "d'impotència molt gran". A dia d'avui, un mes després de la catàstrofe, encara participa en la neteja juntament amb els altres voluntaris.

"Aquest paratge és molt bonic, és el que vols deixar per als teus fills, i veus que està ple de boletes de plàstic que al final ho contaminaran tot, perquè s'ho menjaran els animals i ho portaràs a la taula", diu amb resignació Fresco.


Ignorat per l'administració: gimcana de trucades i whatsapps

Aquell 13 de desembre el primer que va fer Rodrigo Fresco va ser trucar al 112 de la Xunta de Galícia. Allà li van passar amb Salvament Marítim, que li van dir que ja n'estaven al cas i que "el dia següent" ho enretirarien.

Alertat pel potencial dany ecològic que podien fer aquelles boletes que feien olor de petroli, tot seguit va trucar al Seprona, el Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil.

Des del Seprona van dir-li que havia de parlar amb la Policia Nacional i, quan va trucar-hi, van passar-li la policia autonòmica de Galícia.

"Vaig estar parlant amb ells per telèfon i enviant-los fotos i whatsapps". I, finalment, uns agents van anar a visitar la zona afectada. "Em van dir que iniciarien una investigació perquè no entenien què estava passant".  

La policia autonòmica també li va dir que Salvament Marítim tenia previst recollir els sacs l'endemà. El dia 14, però, només va acudir a la platja una persona que es va limitar a tirar alguns sacs en un contenidor, relata Fresco.

Aleshores també va trucar el vigilant del parc, que li va corroborar que estaven alertats des del dia 13 al matí i que estaven pendents de l'activació del protocol d'emergències. Va trigar tres setmanes a activar-se.

Davant la inactivitat de l'administració, aquells dies es va posar a recollir quilos i quilos de pèl·lets. Els únics representants de l'administració que van anar-hi, dies més tard, van ser dues persones de l'Ajuntament de Ribeira -d'on pertany Corrubedo- per recollir-li alguns dels sacs.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut