Reunió extraordinària del Consell de Govern del País Basc pel coronavirus ( EFE/Adrián Ruiz de Hierro)
Vitòria

Urkullu declara l'emergència sanitària al País Basc pel coronavirus

La llei preveu que les mesures puguin afectar els drets de la ciutadania, són d'obligat compliment i no donen dret a cap indemnització

Actualitzat

El lehendakari Iñigo Urkullu ha declarat aquest divendres l'alerta o emergència sanitària al País Basc pel coronavirus. Amb aquesta declaració s'obra la porta a aplicar mesures de confinament, restriccions d'accés, limitació de serveis públics o de béns de consum, que serien d'obligat compliment i sense dret a reclamar indemnitzacions o compensacions.

El president ha advertit que "encara no ha arribat el pitjor" i ha assumit la direcció única de Protecció Civil davant la situació d'emergència.

El Consell de Govern basc ha pres aquesta decisió després de fer una reunió extraordinària aquest divendres per valorar la situació d'epidèmia del coronavirus. Urkullu ha dit, en una intervenció sense presència de periodistes i on les preguntes s'han fet de forma telemàtica, que s'activa també el Pla de Protecció Civil, que s'ha decidit en la reunió.

 

Aquesta mesura també podria servir per ajornar les eleccions, segons va apuntar aquest dijous la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. La presidenta va explicar que aquesta era una de les fórmules legals que s'estaven estudiant perquè es poguessin suspendre les eleccions a Euskadi i a Galícia, si fos necessari. La campanya electoral havia de començar la setmana vinent.

El lehendakari Iñigo Urkullu ha explicat què comporta aplicar l'emergència sanitària (EFE)


Obligat compliment

Segons aquesta declaració, el president ha recordat que la llei preveu que "poden afectar drets de la ciutadania, així com adoptar mesures d'obligat compliment".

Entre les mesures que es podrien adoptar hi ha el confinament de persones als seus domicilis o zones segures, l'evacuació o l'allunyament de persones de llocs de perill, la restricció de l'accés a zones de perill o zones on s'estigui operant, limitar o condicionar l'ús de serveis públics o de béns de consum.

També es poden limitar o prohibir les activitats en llocs determinats i l'obligació de prendre precaucions, prevencions o comportaments concrets que es determinin.

Urkullu ha dit que totes les mesures que s'adoptin tindran, com preveu la lleu, "una vigència limitada estrictament al temps necessari per fer front a l'emergència i hauran de ser proporcionades al risc que comporten, i no donaran dret a cap indemnització."

ARXIVAT A:
Coronavirus País BascSalut
Anar al contingut