Comptadors de llum de Terrassa (Europa Press)
Comptadors de llum de Terrassa (Europa Press)

Unides Podem vol avançar a les 22.00 l'hora vall de la factura elèctrica

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, demana que el govern ha d'escoltar la ciutadania "permanentment"

Actualitzat

Un dels socis del govern espanyol, Unides Podem, proposarà a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) avançar l'hora vall a les deu de la nit de dilluns a divendres, tal com defensa l'associació de consumidors Facua. Actualment, la nova tarifa de la llum, en vigor des de l'1 de juny, estableix l'inici de l'hora vall a la mitjanit.

Ho ha anunciat la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, en un missatge a les xarxes socials aquest dimecres a la nit:

 

 

Belarra també ha reiterat que l'executiu ha d'escoltar la ciutadania de forma "permanent" i ser empàtic amb les famílies a les quals els costa pagar la llum".

No ha estat l'única ministra de la coalició lila que s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió. El ministre Consum i líder d'IU, Alberto Garzón, ha assegurat que estan "preocupats pels preus dels subministraments bàsics per a les famílies treballadores" i també ha demanat "avançar l'hora vall":

 

 

Prèviament, el portaveu d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, ha defensat que "un govern progressista ha de rectificar" si alguna cosa "s'ha fet malament". Echenique ha admès que la nova tarifa elèctrica ha estat "molt contestada" i ha insistit que l'executiu ha d'escoltar la ciutadania i els consumidors.

Al llarg de l'última setmana, diversos càrrecs de l'espai confederal han subratllat la necessitat de dur a terme aquesta tasca d'escoltar la ciutadania de cara a modificar aspectes de la nova tarifa.

 

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE / Fernando Villar)

 

Una llei per impulsar una energètica pública

Unides Podem treballa en una llei per impulsar una empresa pública d'energia que competeixi amb "l'oligopoli elèctric". Tal com ha explicat Echenique, l'objectiu és que aquesta empresa vagi absorvint les instal·lacions hidroelèctriques a mesura que les concessions vagin caducant i que impulsi l'extensió de panells solars d'energia fotovoltaica.

El portaveu d'UP al Congrés ha assenyalat que intentaran convèncer el PSOE que una empresa pública d'energia és una bona mesura, que aportarà competència al mercat elèctric i transparència a l'hora d'establir el preu de l'electricitat.

 

 

Des d'Unides Podem es considera que la principal causa de la pujada dels preus de l'electricitat és l'existència d'un "oligopoli" en què tres empreses controlen el 80% del mercat.

 

Una bombeta encesa (Pexels / Lukas)

 

Una tarifa que depèn del rellotge

La setmana passada va entrar en vigor la nova tarifa de la llum. Per als clients domèstics i petits negocis, la principal novetat que incorpora és la discriminació horària.

L'electricitat té un preu diferent segons el moment del dia. Hi ha tres períodes horaris: punta, val i plana. En cada franja, els peatges i càrrecs que es paguen són diferents. Aquests dos conceptes, els únics que canvien en la factura, suposen el 40% de la quantitat que es paga a final de mes.

De més car a més barat, aquesta és la distribució horària amb el nou model de factura:

  • Hores punta: els dies laborables de 10.00 a 14.00 i de 18.00 a 22.00
  • Hores planes: els dies laborables de 8.00 a 10.00, de 14.00 a 18.00 i de 22.00 a 00.00
  • Hores vall: els dies laborables des de les 00.00 fins a les 8.00 i també tots els caps de setmana i festius.

 

 

 

Això molt probablement modificarà els patrons de consum. És a dir, com s'ha repetit insistentment en les últimes setmanes, posar la rentadora sortirà més car en algunes hores i serà més barat en d'altres.

El cap de setmana passat va haver-hi protestes arreu de l'estat contra la nova tarifa. A Barcelona, unes 200 persones es van concentrar a la plaça de Catalunya, en contra d'un canvi que asseguren que encarirà el rebut de la llum i amb consignes a favor de nacionalitzar les elèctriques.

 

'L'electricitat és una necessitat de tots, no un luxe', un dels cartells de protesta
'L'electricitat és una necessitat de tots, no un luxe', un dels cartells de protesta (ACN / Arnald Prat)

 

 

ARXIVAT A:
ConsumEnergiaEconomia de butxacaUnides Podem
Anar al contingut