Barcelona

Una quarantena de museus catalans obren portes de franc per celebrar la Nit dels Museus

Nova edició de la Nit dels Museus a la catalana. Una quarantena de centres d'arreu del país s'han sumat a aquesta iniciativa europea i han obert portes de franc fins a la una de la matinada. Gran part de l'oferta d'activitats i museus s'ha concentrat a Barcelona, però Lleida, Tarragona i Banyoles també s'hi han afegit. L'afluència ha estat massiva, amb unes 100.000 persones. L'activitat més innovadora ha estat la "flashmob" "Congelats per l'art", que s'ha pogut veure en diversos museus. La nit també ha servit per acomiadar el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que es trasllada al Fòrum.

Actualitzat
Més de 2.000 centres d'exposicions de tot Europa han participat, un any més, en la Nit dels Museus, una iniciativa sorgida del Consell d'Europa que permet al públic gaudir de les exposicions i de nombroses activitats paral·leles.

Catalunya no ha estat una excepció. Una quarantena de museus, la majoria de Barcelona, s'han sumat a la iniciativa. A les comarques de Barcelona han obert portes de franc 40 museus i galeries d'art, 11 més que l'any passat, fins a la una de la matinada. L'Hospitalet, Esplugues, Cornellà i Badalona, i espais com l'Arts Santa Mònica o el Museu Egipci, van viure per primera vegada l'experiència al costat de centres com el CCCB, el MACBA, el MNAC, la Fundació Tàpies o el Museu de Ciències Naturals.

En total, a Barcelona unes 100.000 persones han participat en la festa. Són 26.000 més que l'any passat. El MACBA amb més d'11.000 visitants, i el MNAC amb uns 8.500 han estat els que més afluència han tingut. L'activitat més cridanera ha estat una "flashmob". Sota el lema "Congelats per l'art", el públic convocat per internet s'ha aturat durant tres minuts en els diversos centres que s'han sumat a la Nit dels Museus.

A Tarragona, el Museu Arqueològic ha organitzat un itinerari per les instal·lacions per conèixer les històries i els mites de diferents déus i deesses romans. Els visitants havien de localitzar diverses peces repartides per les sales del museu i marcar-les amb adhesius. Si aconseguien trobar-les totes, al final del recorregut els esperava un tast de vi romà.

A Lleida, una de les activitats més destacades ha estat l'exposició de 17 tapissos flamencs del segle XVI que en el seu dia van decorar la Seu Vella i que ara, completament restaurats, han tornat al monument, on s'exposaran fins a l'octubre. També s'ha fet una visita guiada a la Biennal Leandre Cristòfol del Museu de la Panera, d'art contemporani. Les visites als museus s'han completat amb cinema i música en directe. Per exemple, el trombonista anglès Hilary Jeffrey ha posat música als curts en súper 8 del director holandès Jaap Pieters, a l'església romànica de Sant Martí.

I al Pla de l'Estany, "Banyoles torna a exposar humans". Aquest és el títol de la mostra temporal que només s'ha pogut veure aquesta nit al Museu Arqueològic de la localitat. Es tracta d'un muntatge del grup barceloní Los Tiki Phantoms. Els músics de la banda s'han dispersat pel recinte -com si fossin peces del museu-, de manera que a cada sala només es podia sentir el so d'un instrument. Només al final del recorregut, i gràcies a les càmeres de seguretat, l'espectador podia seguir el concert amb tots els instruments sonant alhora. El Museu Arqueològic de Banyoles allarga la nit amb un diumenge de portes obertes amb motiu del Dia Internacional dels Museus.

El Museu de Ciències Naturals s'acomiada

Aprofitant la Nit dels Museus, el d'Història Natural de Barcelona s'ha acomiadat temporalment del públic. Deixa la seva seu al Parc de la Ciutadella de Barcelona per traslladar-se al Fòrum, on compartirà el Museu Blau amb el de Geologia i el de Botànica a partit del febrer de 2011.

En el futur, el Museu de Ciències Naturals comptarà amb quatre seus. Dues a la Ciutadella amb els emblemàtics Museus de Zoologia i Geologia renovats, -d'aquí a un parell d'anys-, el nou equipament del Fòrum i el Jardí Botànic de Montjuïc, que està obert al públic.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut