Dues formiguetes de foc tenint cura d'una larva (Carlos Pradera)
Dues formiguetes de foc tenint cura d'una larva (Carlos Pradera)

Una petita formiga que pot deixar cecs els animals arriba a la península Ibèrica

La formigueta de foc produeix molèsties als humans, però pot deixar cec des d'un gat fins a un elefant

Xavier DuranActualitzat

Una formiga molt petita, que tot just fa un mil·límetre de longitud, però amb una picada molt molesta, ha arribat a la península Ibèrica. Es tracta de la formigueta de foc, originària de l'Amèrica del Sud.

Així ho revela un article publicat a la revista "Iberomyrmex" que té com a primer autor Xavier Espadaler, investigador del CREAF i de la UAB.

La formiga s'ha detectat a Marbella. Allà n'hi ha una població estable i en expansió. Segons els autors, és probable que s'escampi per altres llocs.

El nom científic de la formiga és Wasmannia auropunctata. El nom de formigueta de foc és una traducció textual del seu nom en anglès, "little fire ant". Se l'anomena així perquè té una picada intensa i ardent. En els humans produeix simplement molèsties, però a la zona d'on és originària, entre el Brasil, l'Argentina i l'Uruguai, i en altres llocs per on s'ha estès, s'ha vist que és capaç de produir la ceguesa en alguns animals.

Quan pica a l'ull animals salvatges o domèstics, aquests perden la visió. Això s'ha observat tant en animals petits, com ara gats, gossos i gallines, com en d'altres de grans, com jaguars i fins i tot, a l'Àfrica, elefants. No s'ha detectat fins ara que això es pugui produir en humans.

 


Dues obreres es creuen en una fila (Carlos Pradera)

 

L'alerta la va donar una persona que va trucar a una empresa de control de plagues per denunciar que hi havia unes formigues "molt petites i que piquen". La colònia era en una esquerda d'un mur d'una urbanització. La colònia ocupa unes sis hectàrees.

Els investigadors ja han avisat l'Ajuntament de Marbella, perquè la seva erradicació és urgent, com explica Xavier Espadaler:

"Seguint el principi de precaució, creiem que cal dedicar esforços a erradicar-la, ja que fins a les 10 hectàrees encara seria possible, però més enllà d'això ja no hi serem a temps."

Els investigadors temen, però, que aquesta no sigui l'única població establerta a la zona. La seva mida tan petita fa molt difícil detectar-la, si no se sap on cal buscar-la.

La formigueta de foc viu en climes càlids i humits. Per això, ja s'ha pogut instal·lar a zones tropicals de l'Àfrica, illes del Carib i del Pacífic i al nord-est d'Austràlia, sobretot en plantacions intensives de cafè i cacau. També se n'han trobat a Israel.

No regar durant dos anys

La població de Marbella és la més septentrional detectada a Europa. Al continent sempre s'havia trobat en zones ben regades, com ara horts i jardins particulars. Per això, la intervenció per eliminar-la hauria de ser molt dràstica, com explica Espadaler:

"El fet que la costa sud de la Península estigui tan urbanitzada i hi hagi temperatures altes pot facilitar l'expansió d'aquesta formiga. Per erradicar aquesta població caldria fer tractaments i deixar de regar els jardins de la urbanització durant dos anys."

La formigueta, a part del perill que representa per als animals, també pot ser un problema ecològic. Dins la zona de la urbanització on s'ha trobat la formigueta de foc, els experts no van trobar cap altra formiga de cap altra espècie. Això no es produeix perquè ataqui les altres, explica Espadaler, sinó perquè a la colònia hi ha tants individus que troben aliment abans que ningú. La competència l'afavoreix i perjudica les formigues autòctones.

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambientEcologia
Anar al contingut