Barcelona

Una nova filtració de Wikileaks revela 70.000 morts de civils durant la guerra de l'Iraq

El web de l'organització Wikileaks publica aquest dissabte nous documents classificats del Pentàgon que revelen que 70.000 civils haurien mort a l'Iraq durant la invasió nord-americana entre el març del 2003 i el 2009. A més, els documents també treuen a la llum tortures a presoners que mai s'han investigat. Les revelacions han tornat a provocar la indignació dels Estats Units, que han insistit, com en les anteriors filtracions de l'organització, que la revelació d'aquestes dades suposa una amenaça per a la seguretat dels nord-americans. El fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha defensat la publicació dels documents i ha dit que el seu objectiu és "revelar la veritat" de la guerra.

Actualitzat
Wikileaks ja ha facilitat els documents a sis mitjans de comunicació dels Estats Units, el Regne Unit, França i Alemanya en una reunió a Londres, i alguns ja han començat a difondre les dades, gairebé 400.000 documents classificats del Pentàgon.

Entre altres coses la documentació demostra que 109.000 persones van morir a l'Iraq entre la data de la invasió nord-americana, el març del 2003, i el 2009. El 63% d'aquestes morts eren de civils. Els papers atribueixen 30.000 de les morts a les mines col·locades pels insurgents, però també revelen episodis detallats d'homicidis per part de les tropes nord-americanes.

A més, els documents secrets ara revelats també treuen a la llum que l'exèrcit nord-americà ha encobert unes tortures comeses per les autoritats iraquianes. Centenars d'informes detallen pallisses, fuetades, amputacions o cremades que s'haurien fet en molts casos amb el silenci de les tropes dels Estats Units a l'Iraq.

Els Estats Units condemnen la filtració

Des dels Estats Units han tret importància a les revelacions dels documents i insisteixen que la seva difusió posa en perill les tropes nord-americanes. La secretària d'Estat, Hillary Clinton, ha condemnat una publicació, que, ha dit, posa "en risc les vides d'oficials i civils dels Estats Units i dels seus aliats".

Aquesta és la segona filtració massiva de documents classificats nord-americans que fa Wikileaks. Al juliol passat el web va difondre 90.000 documents referents a la guerra de l'Afganistan.

El fundador de Wikileaks: "La difusió revela la veritat de la guerra"


Malgrat les crítiques de la Casa Blanca, el fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha defensat la publicació dels documents i ha assegurat que la difusió vol "revelar la veritat" de la guerra de l'Iraq. Julian Assange ha afegit que "la primera víctima d'una guerra és la veritat". Ho ha dit a Londres, on ha comparegut juntament amb dirigents d'altres organitzacions dels Estats Units i del Regne Unit, com ara el Center for Investigative Journalism, el Public Interest Lawyers o l'ONG Iraq Body Count.

Assange ha qualificat d'oportuna la data, ja que en una setmana es faran eleccions al Congrés dels Estats Units i, segons ell, "és bo publicar el material ara perquè així el puguin discutir als Estats Units".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut