Placa identificativa del carrer Caídos de la División Azul de Madrid
Placa identificativa del carrer Caídos de la División Azul de Madrid
Madrid

Una jutge creu que el carrer Caídos de la División Azul "no exalta la dictadura"

La magistrada ha anul·lat el canvi de nom del carrer de Madrid impulsat per l'Ajuntament

RedaccióActualitzat

Madrid no deixarà de tenir el carrer "Caídos de la División Azul", almenys de moment. Un jutjat ha anul·lat el canvi de nom que va impulsar l'ajuntament, en entendre que la modificació en compliment de la Llei de Memòria Històrica no s'ajusta a dret.

La sentència argumenta que la División Azul es va formar el 1941, dos anys després de finalitzar la Guerra Civil i que, per tant, no entra en "el període d'exaltació de la sublevació militar (1936), ni de la guerra civil", que és allò a què es refereix la normativa vigent.

També destaca que encara que es va crear en el període de la dictadura "la seva actuació es van desenvolupar fora de les nostres fronteres, i no va ser d'exaltació a la dictadura".

Contràriament al que argumenta el consistori madrileny, segons la magistrada Ana Monreal, el carrer no suposa "una exaltació col·lectiva que contribuís al manteniment i adhesió de la dictadura, resultant que els caiguts de la División Azul van estar singularment vinculats a règim franquista de manera activa i significativa".

Notícia relacionada: Una jutge arxiva un cas contra Billy El Niño: les tortures franquistes han prescrit

Per la magistrada, els caiguts de la División Azul "no van realitzar accions o conductes exaltant la rebel·lió militar, ni la Guerra Civil, ni participació en la repressió de la Guerra Civil, ni molt menys van ser instrument o suport de sustentació del sistema dictatorial implantat per Franco".

La sentència indica que, en el cas que el govern de Manuela Carmena vulgui suprimir aquest nom de carrer, no pot fer-ho en aplicació de l'ordenança de memòria històrica, sinó a través de la de denominació i retolació d'espais urbans.

L'Ajuntament de Madrid recorrerà

El consistori de la capital espanyola ja ha anunciat que recorrerà la decisió judicial, té un termini de 15 dies per fer-ho, en entendre que aquest nom és "incompatible amb els valors ciutadans i democràtics que ha de reflectir el nomenclàtor de Madrid del segle XXI".

Segons fonts municipals, consideren que "la División Azul va ser creada per la dictadura de Franco per tornar a Hitler el favor de l'ajuda donada en la Guerra Civil, i, a més, va ser una unitat militar integrada en l'exèrcit de Hitler".

 

Una denúncia dels familiars de caiguts a Rússia

El jutjat madrileny dona així la raó a José Luis Marín, que va interposar un recurs en representació del Col·lectiu de Familiars Caiguts a Rússia. Aquests argumentaven que la División Azul va néixer amb l'"única i exclusiva raó" de "combatre al comunisme".

Marín, president del col·lectiu, ja ha demanat la dimissió de la presidenta del comissionat de memòria històrica i de tots els membres d'aquest òrgan per "ignorants i sectaris". Segons assegura, la sentència és "demolidora".

La mateixa presidenta del comissionat, Paca Sauquillo, ja va declarar en un altre jutjat de Madrid a finals de març per una denúncia de la Fundació Francisco Franco contra el canvi de nom de 52 carrers de la capital espanyola. Mentre no hi hagi sentència, el canvi de nomenclatura ha estat suspès de forma cautelar.

També han estat recorregudes individualment la retirada dels carrers General Millán Astray, el passeig de Muñoz de Grandes, Crucero Baleares i General Asensio Cabanillas.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut