El moment en que baixen l'olivera a la cripta
El moment en què baixen l'olivera a la cripta
Ventalló

Una cripta on enterrar una olivera mil·lenària, l'última creació d'Enric Pladevall

L'arbre pesa dues tones i mitja i està capgirat i suspès amb cables dins una cripta per on s'accedeix a través d'un túnel de vint-i-tres metres

Actualitzat

L'escultor Enric Pladevall tenia un somni des de feia anys: crear una cripta dedicada a un arbre. Ara, per fi, ho ha aconseguit: una olivera mil·lenària de dues tones i mitja ja presideix la cripta de l'Olivar. En aquesta finca d'oliveres de Ventalló, a l'Alt Empordà, Pladevall fa anys que crea i exposa les seves creacions. Aquí, hi té també la seu de la seva fundació.

Imatge de la cripta vista des de fora
Aíxi es com es veu la cripta des de fora

La cripta

La cripta és un cilindre de ferro de vuit metres de diàmetre, onze d'alçada i cinc de diàmetre a la part superior. Està soterrada enmig de la finca i caminant per l'exterior se'n veu únicament el cercle de ferro de cinc metres de diàmetre. Hi ha inscrit el text "Arbre del món", del poeta Lluís Solà, amic de l'escultor.

Al mig d'aquest cercle un vidre de 90 cm de diàmetre permet veure l'olivera suspesa amb cables. Aquest vidre és també l'única entrada de llum natural a l'interior. Pladevall explica que hi ha afegit un diafragma que s'obre i es tanca perquè entri més o menys llum. A dins, l'arbre capgirat: les arrels miren al cel i les branques, a terra.

"Jo crec que és la primera cripta del món dedicada a un arbre. Per mi, això ja és una declaració de principis, perquè l'home deixa de ser el centre de l'univers per passar a ser un arbre el centre de l'univers."


Un túnel de 23 metres

A la cripta s'hi accedeix per una escala que porta a un espai soterrat, a través d'un túnel de 23 metres. Un recorregut que quan estigui enllestit anirà acompanyat de vídeos, olors i sons que volen accentuar l'experiència sensorial.

Al final del túnel un balcó porta el visitant al davant mateix de l'olivera. El balcó permet de donar-hi la volta 360 graus i alhora contemplar el mirall d'aigua circular que hi ha al fons, on l'olivera queda reflectida en un pou d'aigua.

El balcó des d'on es veu l'olivera suspesa
El balcó des d'on es veu l'olivera suspesa

Tres anys i mig de feina

Enric Pladevall explica a la web que ha creat per acompanyar el projecte de la cripta que "ja feia alguns anys que em voltava pel cap la idea de fer una cripta a l'Olivar amb un dels meus menhirs, a l'estil de les navetes menorquines, amb les quals ja havia treballat als anys 80 en petites peces de bronze, inspirades en aquestes construccions.

Ara, després de 3 anys i mig de feina compartida amb enginyers, arquitectes i molta maquinària que ha permès foradar el terreny, ha aconseguit donar forma a aquella idea.

"Quan vaig tenir el forat fet tenia un forat de 31 metres de diàmetre, de 6 metres de profunditat en pla cònic. La quantitat de metres cúbics de terra que vam arribar a treure va ser bestial."

El projecte s'ha fet realitat amb finançament públic i privat, i a la tardor se'n farà una primera inauguració.

L'Olivar, el jardí escultòric de Ventalló
L'Olivar, el jardí escultòric de Ventalló

L'Olivar

L'Olivar és una finca d'oliveres de 5 hectàrees al poble de Ventalló, a l'Alt Empordà, reconvertida des de fa vint anys en un projecte artístic, un jardí escultòric i una zona expositiva. L'espai també és hotel i restaurant, i la seu de la Fundació Olivar.

És una fundació privada sense ànim de lucre destinada a la creació d'un fons d'art de l'obra de l'escultor, així com per difondre la seva producció al públic en general a través d'exposicions permanents. També pretén promocionar artistes novells mitjançant la realització de tallers pràctics, conferències i altres activitats didàctiques.

ARXIVAT A:
CulturaArt
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut