Mare i àvia alhora: una dona de 61 anys dona a llum a la filla del seu fill gai
La Cecile presenta l'Uma als seus pares (Ariel Panowicz)
Ohama

Mare i àvia alhora: una dona de 61 anys dona a llum a la filla del seu fill gai

L'embaràs va ser possible gràcies a la donació d'un òvul de la filla de la gestant i germana del fill, inseminat amb l'esperma del seu marit

Actualitzat

És la història d'una família peculiar, amb final feliç, però envoltada de polèmica. A Nebraska acaba de néixer la petita Uma, després d'una gestació subrogada que ha fet la seva àvia.

Cecile Eledge, una dona sana de 61 anys, va voler ajudar el seu fill Matthew a complir el seu desig de formar una família amb el seu home, l'Elliot.

 

La petita Uma, acabada de néixer (Ariel Panowicz)


Com ha publicat el portal nord americà Buzzfeed News, tot va començar com una broma. En saber que el seu fill i la seva parella volien ser pares, la Cecile es va oferir amb un simple:

"Si voleu que jo sigui la gestant, ho faré en un tres i no res."

 

L'Uma, amb els seus pares, el Matthew a la dreta i l'Elliot a l'esquerra (Ariel Panowicz)


En un primer moment ningú es va prendre seriosament la possibilitat, fins que es van reunir amb especialistes en reproducció assistida per comentar les alternatives i els metges van considerar que l'oferta de la Cecile era viable. A l'Hospital Metodista de Dones d'Omaha, on viu la família, els van advertir dels riscos de l'embaràs per l'edat de la gestant, però les proves van demostrar que tenia una salut de ferro, tot i ser una dona postmenopàusica.

 

Cecile Eledge va donar a llum de forma natural (Ariel Panowicz)


Tot queda en família

La història ha saltat a la premsa internacional no només per l'edat de la mare gestant, sinó pel dilema ètic que suposa la consanguinitat del cas. L'embaràs va ser possible gràcies a la donació d'un òvul de la germana del Matthew, inseminat amb l'esperma del seu marit, l'Elliot.

La família, en el moment del part (Ariel Panowicz)

 

La Cecile es va quedar embarassada en el primer intent, el naixement de l'Uma no va tenir cap complicació i va poder ser un part natural. Tot i això, el procés ha tingut un cost de 40.000 dòlars, per les despeses d'extracció i inseminació de l'òvul, les proves mèdiques i el part.

 

La germana donant d'òvul, Cecile, el seu fill Matthew i la seva parella, l'Elliot, durant l'embaràs (Ariel Panowicz)


Altres casos d'àvies i mares alhora

La Cecile no ha estat pionera a donar a llum el fill d'un fill. El 1987, Pat Anthony, una dona de 48 anys, va parir els seus nets biològics, trigèmins, a Sud-àfrica. La mare per subrogació d'edat més avançada al món ha estat la grega Anastassia Notou, amb 67 anys, que va donar a llum el fill de la seva filla.

Aquests casos, com el de Nebraska, són especials perquè busquen ajudar un membre de la família. Normalment, però, els embarassos subrogats o ventres de lloguer comporten una contraprestació econòmica. A Espanya, la gestació subrogada està prohibida. Les parelles interessades recorren a empreses intermediàries que treballen a països on la legislació ho permet, com Ucraïna, on aquest febrer va esclatar un conflicte per la inscripció dels nadons.

La polèmica també està oberta per la pràctica dels anomenats ventres de lloguer en països en vies de desenvolupament.

ARXIVAT A:
SalutCiència
Anar al contingut