Denuncien que l'ONU assessora alguns governs per afavorir els ventres de lloguer

L'Alt Comissionat pels Drets Humans de l'ONU nega que hagin dit res que apunti a una liberalització de la gestació subrogada

Actualitzat

Més de 130 entitats de tot España han adreçat una carta als ministeris d'Afers Exteriors, Igualtat i Sanitat, per alertar que dues agències de les Nacions Unides estarien promovent la pràctica dels ventres de lloguer en països en vies de desenvolupament, sobretot de l'Amèrica Llatina.

Demanen que Espanya deixi de finançar aquestes dues agències, que són el Fons de Població i l'Alt Comissionat pels Drets Humans de l'ONU.

Consideren que aquesta no és una pràctica altruista, i que al darrere hi ha només interessos econòmics.

Núria González és membre Xarxa Estatal Contra els Ventres de Lloguer (RECAV):

"Per descomptat no és anar a favor del dret de les dones, és aprofundir més en les desigualtats entre països rics i països pobres. És establir com a normal que les dones de països pobres hagin de parir per les dones de països rics o per les famílies de països rics, i això l'ONU no ho pot permetre. El que hem de fer és intentar fer polítiques, intentar fer inversions perquè aquestes persones tinguin una vida digna sense haver de vendre el seu cos, ni tot ni en part."

En una carta adreçada als ministres d'Igualtat, Carmen Calvo, de Sanitat, María Luisa Carcedo, i d'Exteriors, Josep Borrell, la Xarxa Estatal Contra el Lloguer de Ventres, denuncia que el Fons de Població de les Nacions Unides i l'Alt Comissionat per als Drets Humans de l'ONU estan tractant d'influir en alguns governs i, en alguns casos, fins i tot, assessorant-los per legalitzar la gestació subrogada.

Notícia relacionada: Detinguda una parella i una dona que hauria rebut 10.000 euros per fer de ventre de lloguer

Les ONG critiquen que la xarxa de lloguer de ventres operi en països en desenvolupament fent servir les mateixes "tàctiques criminals" que les xarxes de tràfic d'essers humans i considerem que la legalització completa d'aquesta pràctica "obre les portes a l'explotació reproductiva de les dones.".

Per això reclamen a tots els caps d'estat que es pronunciïn públicament a favor del dret de les dones i de la infància i a favor de la "prohibició global" del lloguer de ventres.

Notícia relacionada: Portugal legalitza el ventre de lloguer per a dones estèrils

També demanen als governs que prenguin les mesures necessàries per "perseguir i impedir" la gestació subrogada a escala internacional i nacional, a més d'exigir la il·legalització o clausura de tots els negocis de la indústria del lloguer i els seus anuncis publicitaris.

Una de les dues agències que denuncia la Xarxa Estatal Contra el Lloguer de Ventres, l'OHCHR, assegura que no han s'ha manifestat a favor de la liberalització de la subrogació.

"Només volem veure l'impacte en els drets humans de les diferents formes de regular-lo."

Diu que tenen prevista una reunió d'experts, que es farà a Bangkok al novembre, organitzada conjuntament pel Fons de Població de les Nacions Unides i l'OMS, per discutir el tema "des de la perspectiva dels drets de les dones".

"Els nostres esforços han de ser vistos com una part d'un debat més ampli sobre la subrogació i els drets humans."

Assegura que no tenen un posicionament sobre la subrogació però que continuen "estudiant aquest tema complex des de diferents perspectives".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut