Unes 30 famílies atrapades a Kíev pendents de registrar nadons de gestació subrogada
Concentració de les famílies davant de l'ambaixada d'Espanya a Kíev (@jose_eoi_2015)

Inscrits els 39 nadons de gestació subrogada de famílies espanyoles atrapades a Kíev

L'ambaixada espanyola anuncia que ja no inscriurà més nens nascuts per gestació subrogada a Ucraïna

Actualitzat

El consolat d'Espanya a Kíev ha començat a facilitar salconduits a les famílies a les quals va denegar la inscripció en el Registre Civil dels seus nadons nascuts per gestació subrogada a Ucraïna, com a mesura extraordinària. Aquesta decisió afecta 39 criatures.

A partir d'ara, els familiars dels nens que neixin per aquesta tècnica hauran de sol·licitar el passaport ucraïnès per sortir del país perquè l'ambaixada espanyola ja no autoritzarà nous expedients d'inscripció.

El Ministeri de Justícia va deixar sense efecte una instrucció el 16 de febrer que permetia el registre mitjançant proves de paternitat.

Les mateixes fonts del Ministeri d'Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació ha dit que aquesta decisió respon al principi de seguretat jurídica i de l'interès superior dels menors i que, per això, l'ambaixada a Ucraïna completarà els processos dels 39 pendents dels nadons ja nascuts per donar una solució als que s'havien vist perjudicats per aquest canvi.

A més, Exteriors diu que amb l'objectiu d'accelerar els expedients pendents s'enviarà un funcionari diplomàtic per reforçar l'atenció consular mentre l'ambaixada espanyola a Kíev fa gestions amb les autoritats ucraïneses perquè, dins de la legalitat, faciliti el document de viatge o passaport d'aquests menors d'ara endavant.

L'ambaixada "lamenta els perjudicis" que ha pogut ocasionar aquesta situació però recorda que des del 2016 el ministeri desaconsella "de forma clara" recórrer a aquests processos de gestació subrogada a Ucraïna, on la Fiscalia investiga possibles casos de tràfic de menors en una clínica.

Els nens que neixin a partir d'ara per gestació subrogada a Ucraïna –hi ha desenes de famílies que estan en aquest procés ara mateix– hauran de demanar el passaport ucraïnès del menor com a única via per sortir del país.

Un cop a Espanya, el pare, que és el que aporta la càrrega genètica, haurà d'obtenir una sentència de filiació d'un tribunal espanyol i la seva parella haurà d'iniciar un procés de coadopció.

Anar al contingut