Un suplement dietètic permet millores notables en una greu malaltia neurològica
L'equip que investiga les "GRINpaties", d'esquerra a dreta: Dr. David Soto (UB), Dra. Judith Armstrong (HSJD), Dr. Xavier Altafaj (IDIBELL) i Dra. Àngels García-Cazorla.

Un suplement dietètic permet millores notables en una greu malaltia neurològica

Investigadors catalans han administrat un aminoàcid i han aconseguit, per primer cop, millores molt significatives en una nena de cinc anys afectada d'una encefalopatia severa

Xavier DuranActualitzat

Un suplement dietètic molt comú ha aconseguit la millora de les capacitats cognitives i el comportament en una nena de cinc ays afectada d'una greu malaltia neurològica. L'estudi s'ha fet gràcies a la col·laboració d'experts en diverses disciplines de centres catalans. Els resultats es publiquen i són portada a la revista "Science Signaling".

L'estudi ha estat liderat per Xavier Altafaj, de la Unitat de Neurofarmacologia de l'l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), i hi han participat investigadors de l'Hospital Sant Joan de Déu, la Universitat de Barcelona, l'IDIBAPS, la Universitat de Vic, la Universitat Pompeu fabra, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER) i el Commissariat à l'Énergie Atomique de França.

La pacient va ser inicialment diagnosticada amb una forma a atípica de la síndrome de Rett, un trastorn que afecta el desenvolupament neurològic i cognitiu. Però els investigadors van demostrar que en realitat tenia una encefalopatia severa causada per una mutació en el gen GRIN2B.

Són el que s'anomenen "GRINpaties", un grup d'encefalopaties causades per mutacions dels gens GRIN. Es coneixen des de fa menys de deu anys i fins ara no es coneixia cap tractament.

Mantenir la porta oberta

En el cas concret de la pacient de l'estudi, és portadora d'una mutació en el gen GRIN2B, que dirigeix la síntesi de part d'uns receptors de glutamat anomenats del tipus NMDA. El grup de recerca d'Altafaj està especialitzat en l'estudi d'aquests receptors, associats a processos d'aprenentatge, memòria, neurodesenvolupament i plasticitat neuronal. Els estudis bioinformàtics que va realitzar la doctora Mireia Olivella, de la Universitat Pompeu Fabra-Universitat de Vic, i les aproximacions biofísiques del doctor David Soto, de la Universitat de Barcelona, així com els estudis cel·lulars, van permetre establir un diagnòstic funcional de la mutació del gen GRIN2B.

Altafaj explica de manera molt gràfica què passa quan hi ha aquesta mutació:

"Fent l'homologia amb una porta que s'obre -el receptor de glutamat- i que deixa entrar calci -que és necessari per a la funció neuronal-, si la mutació de GRIN2B fa que aquesta porta no s'obri suficientment, caldria obrir-la amb major freqüència i, d'aquesta manera, compensar el defecte".

Els investigadors van avaluar l'efecte d'un aminoàcid anomenat D-serina, que promou l'obertura dels receptors i revertia part de les alteracions provocades per la mutació de GRIN2B. Però l'administració de la D-serina té certa toxicitat en rosegadors.

Per això, van decidir fer servir una altra forma de l'aminoàcid d'estructura molt semblant -el que s'anomena un estereoisòmer. És l'aminoàcid L-serina. És un aminoàcid natural no essencial que es troba en diversos aliments. Degut a que per al tractament les dosis són elevades, es va optar per administrar-lo en forma de suplement dietètic.

El tractament va durar 17 mesos i l'evolució de la pacient, realitzada per part les doctores Àngels Garcia Cazorla i Anna López, de Sant Joan de Déu, va permetre observar millores molt significatives tant a nivell motor com cognitiu. La pacient és capaç de desenvolupar tasques motores bàsiques, però impensables fa 17 mesos. Ha progressat en la capacitat de mantenir-se dreta, de caminar amb un ajut limitat i en la interacicó amb altres persones. Tot això, segons Altafaj, "representa un pas crític i indispensable de cara a establir noves connexions neuronals".

L'estudi prossegueix amb més pacients

Els resultats fan que els investigadors siguin prudents però alhora optimistes. L'article descriu només un cas, però al llarg dels darrers mesos han reclutat un nombre molt més gran de pacients, concretament 40 pacients europeus, aproximadament un 10% dels diagnosticats a nivell mundial. Han aplicat la mateixa metodologia per estudiar els diferents casos, perquè mutacions diferents poden provocar canvis funcionals diferents.

Per això, cal fer estudis personalitzats. Els resultats que estan obtenint indiquen que es poden classificar les mutacions en categories. Hi ha 5 pacients que han iniciat un tractament amb dieta rica en L-serina.

Aquest estudi pilot està rebent un enorme interès per part de les famílies amb infants que presenten GRINpaties. Juntament amb els estudis funcionals i l'avaluació de noves estratègies terapèutiques complementàries, el grup que coordina el doctor Altafaj dona suport a les famílies i a la comunitat clínica europea i difon el coneixement d'aquesta malaltia neuropediàtrica minoritària.

El projecte es va iniciar de forma espontània i sense finançament. Però els resultats obtinguts han dut a organitzar una campanya de micromecenatge a través del portal "Precipita", on es pot trobar molta informació sobre les GRINpaties.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut