Un regidor d'Avià rebutja dos premis europeus: "A Catalunya es pateix repressió"

Josep Subirana, d'ERC, ha assegurat, a la gala d'entrega: "No acceptarem el premi fins que Europa actuï seriosament per resoldre aquesta anomalia"

Actualitzat

El regidor de Medi Ambient d'Avià, Josep Subirana, d'Esquerra Republicana, ha rebutjat a Brussel·les dos premis que la Comissió Europea ha concedit a aquest poble del Berguedà en el marc de la Setmana del Medi Ambient europea.

Subirana ha explicat que "la lluita contra el canvi climàtic no es pot separar de la justícia social", i ha denunciat que a Catalunya es pateix "repressió política i social" i que hi ha "presos polítics i exiliats".

Quan la presentadora de l'acte l'ha intentat tallar afirmant que la cerimònia de premis no és "un fòrum de discussió política", Subirana ha assegurat:

"Sé que això us fa sentir molt incòmodes, més incòmodes estem nosaltres allà."

I ha afegit:

"No acceptarem el premi fins que Europa actuï seriosament per resoldre aquesta anomalia."

El representant de l'Ajuntament d'Avià ha demanat que retornessin els premis al comissari de Medi Ambient, el popular Miguel Arias Cañete.

El director general d'Energia de la Comissió Europea, Dominique Ristori, ha recriminat després a Subirana que l'acte no era "el lloc per obrir una discussió sobre jocs polítics perillosos". Així, ha defensat que s'ha concedit aquest premi a Avià "només" per la seva feina en sostenibilitat energètica.

"És l'únic tema d'aquesta trobada", ha reblat.

 

"Avià per un bon clima"

Avià ha guanyat el premi del lideratge i el premi per votació popular de la ciutadania per les seves polítiques d'impuls de les energies renovables i l'eficiència energètica.

El 2015, l'Ajuntament d'Avià va impulsar el projecte "Avià per un bon clima", gràcies al qual va aconseguir reduir les emissions de carboni i la seva demanda de combustibles fòssils.

Per exemple, els edificis públics de la localitat han reduït un 60% la seva demanda de quilowatts respecte al 2015.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut