Sant Sebastià

Un pacte amb els socialistes dóna al PNB l'alcaldia de totes les capitals basques

Sant Sebastià, Bilbao i Vitòria tindran un alcalde del PNB gràcies al suport dels edils del PSE-EE, mentre que Bildu desbanca UPN a l'Ajuntament de Pamplona

RedaccióActualitzat

L'acord assolit divendres entre el PNB i el Partit Socialista d'Euskadi ha fet possible que la formació nacionalista aconsegueixi l'alcaldia de les principals capitals basques. A Vitòria, el pacte s'ha trencat a l'últim minut, però els nacionalistes han aconseguit assegurar el consistori.

El PNB desbanca l'esquerra abertzale i accedeix a l'ajuntament de Sant Sebastià després de 28 anys. La formació nacionalista aconsegueix també les alcaldies de Bilbao i Vitòria gràcies als vots dels edils socialistes.

Eneko Goia, cap de llista del PNB, ha estat escollit alcalde de Sant Sebastià amb majoria simple i amb els vots dels 9 regidors que va aconseguir la seva formació el 24 de maig. Per fer possible que Goia sigui alcalde, els 7 regidors del PSE-EE han votat en blanc.

A Bilbao, l'acord entre socialistes i nacionalistes possibilita un govern "fort i estable" del PNV. El cap de llista nacionalista, Juan Mari Aburto, governarà amb majoria absoluta en sumar els seus 13 regidors i els 4 que va obtenir el PSE.

Nervis d'última hora a Vitòria

En el cas de la capital alabesa, el pacte entre PNB i PSE s'ha trencat en l'últim moment quan els socialistes han decidit votar en blanc com a càstig pel vot rebel d'un regidor nacionalista a Andoain.

El candidat del PNV a Vitòria, Gorka Urtaran que tenia fins uns minuts abans del ple de constitució la majoria absoluta assegurada, ha estat escollit alcalde finalment amb els vots favorables dels seus 5 regidors, més els 6 de EH Bildu, els 2 de Sumando i el vot del regidor de Irabazi. Els 4 regidors del PSE-EE han votat en blanc com a càstig pel que ha passat a Andoain.

Finalment, el PNB ha aconseguit fer fora del consistori alabès el popular Javier Maroto.

El Partit Popular havia criticat durament el suport del socialistes en un comunicat en què acusa el PSOE de pactar amb "proetarres".

Andoain trenca el pacte

Un edil del PNB a Andoain ha trencat el pacte entre la seva executiva i i la dels socialistes a Euskadi i no ha donat suport a la candidata socialista, Maider Lainez.

Tres dels quatre regidors socialistes a Andoain han votat a favor de la candidata del PSE en cumpliment del mandat de la seva direcció, però un quart ha votat en blanc. D'aquesta manera la candidata més votada, Ane Carrere d'EH Bildu, manté l'alcaldia. Els socialistes, amb 5 regidors, necessitaven els 4 vots del PNV per desbancar la candidata de Bildu.

Bildu aconsegueix l'alcaldia de Pamplona

EH Bildu accedeix a l'alcaldia de Pamplona per primera vegada. Un acord d'última hora dels partits d'esquerra (EH Bildu, Geroa Bai, la candidatura ciutadana Aranzadi i Ezkerra) han permés a Joseba Asion, el cap de llista de la formació abertzale, ser escollit alcalde.

L'acord acaba amb 16 anys de govern de UPN a l'ajuntament de Pamplona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut