Baix Ebre

Una crema agrícola descontrolada provoca l'incendi del Perelló, que afecta 200 hectàrees

Els agents rurals han denunciat un pagès per no haver pres les mesures de precaució obligatòries per les cremes forestals. Els bombers esperen estabilitzar el foc al llarg d'aquest dimarts

Actualitzat

Un incendi forestal que s'ha declarat al Perelló, al Baix Ebre, ha cremat, de moment, unes 200 hectàrees. Segons els Agents Rurals, l'origen de l'incendi és una crema agrícola que s'ha descontrolat per culpa del vent de mestral que aquest dilluns ha bufat amb força a la zona.

Uns 200 bombers han estat treballant tota la nit per intentar controlar el foc. S'han evacuat 38 persones de 22 masies, però no hi ha cap ferit. 4 d'aquestes persones han passat la nit en un hostal. Aquest matí es tornaran a activar els mitjans aeris, amb els ulls posats en la meteorologia. Els bombers esperen estabilitzar el foc al llarg d'aquest dimarts.

Miquel Àngel Garcia, cap dels agents rurals de les Terres de l'Ebre ha explicat que les investigacions que han fet han permès determinar que el foc ha començat per culpa d'una crema agrícola:

 

"La crema incomplia clarament les normes de prevenció que consten a les autoritzacions que donem per fer-les. El pagès no tenia net el voltant de la foguera, estava molt aprop de la vegetació forestal i sobretot ha marxat sense apagar bé la foguera. Això ha fet que quedessin brases, i quan s'ha aixecat vent les ha escampat cap a la massa forestal i ha començat l'incendi. Hem procedit a fer la identificació i la corresponent denúncia".

 

Miquel Àngel Garcia, cap dels Agents Rurals de les Terres de l'Ebre

 

El responsable de l'operatiu dels bombers, Jordi Solà, ha explicat que el vent marcarà l'evolucio de l'incendi:

 

"El foc està actiu i ja afecta unes 200 hectàrees en un perímetre de 10 quilòmetres. Els canvis de vent que hem tingut durant tot el dia ens han dificultat molt assegurar el perímetre. Ara tornem a estar molt concentrats en el flanc esquerre, per on el foc pot créixer més, que inicialment havia millorat però per culpa del vent s'ha reactivat. Quan es faci de nit els mitjans aeris s'hauran de retirar, però durant tota la matinada hi haurà 200 bombers i 60 vehicles treballant".

 

Jordi Solà, responsable de l'operatiu d'extinció

 

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha publicat un tuit on es veu la feina dels mitjans aeris per apagar les flames:

 

 

Els bombers, que han rebut l'avís cap a 3/4 de 12 del migdia, han indicat que el foc s'hauria declarat en una zona propera al parc eòlic de les Colladetes. El vent de mestral que bufa a la zona ha propagat ràpidament les flames, que cremen amb una alta intensitat, en sentit sud-oest i llançant focus secundaris a llarga distància.

 

Localització de l'incendi

 

Una vintena de masies desallotjades

Trenta-vuit persones d'una vintena masies han estat desallotjades de casa seva per indicació dels Bombers en el marc de les tasques que es duen a terme per sufocar l'incendi.

La mesura s'ha pres per seguretat, perquè, ara com ara, les masies no estan afectades pel radi d'abast de l'incendi. L'alcalde del Perelló, Ferran Cid, ha explicat que tenen a punt el pavelló municipal per acollir més desallotjats si fes falta:

 

"Ja vam patir un incendi important fa 7 anys, i aquella experiència ens ha servit per estar preparats i tenim un pavelló per acollir en qualsevol moment les persones que ho necessitin".

 

Ferran Cid, alcalde d'El Perelló

 

Els afectats han marxat pels seus propis mitjans un cop han estat alertats pels Mossos d'Esquadra, que han estat encarregats de fer l'avís masia per masia.

 

El foc s'ha iniciat a la zona del parc eòlic de Colladetes, des d'on s'ha estès a causa del vent (ACN)

 

En les tasques d'extinció, hi treballen unes 60 dotacions terrestres, amb les unitats GRAF,  i també el Punt de Trànsit i el Centre de Comandament de Bombers.

A més, aquest dilluns hi han treballat 10 mitjans aeris: un helicòpter de comandament, tres helicòpters bombarders i quatre avions de vigilància i atac. També s'hi han incorporat dos hidroavions del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Els mitjans aeris s'han retirat amb la posta de sol i es reincorporaran a les tasques d'extinció aquest dimarts al matí.

 

El foc ha obligat a tallar la carretera local entre el Perelló i Rasquera

A conseqüència de l'incendi, segons el Servei Català de Trànsit, SCT, s'ha tallat preventivament la carretera local TV-3022 al Perelló. Però aquest dilluns al vespre ja ha quedat normalitzada:

 

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut