L'edifici de Sants on vivia l'inquilí que s'ha suïcidat
Barcelona

Un home se suïcida abans de ser desnonat al barri barceloní de Sants

Els fets han passat després que la comitiva judicial s'ha presentat a l'immoble per efectuar el desnonament

Irene Vaqué ReigActualitzat

Un home que estava a punt de ser desnonat al barri de Sants, a Barcelona, s'ha suïcidat abans que la comitiva judicial efectués l'ordre, segons ha avançat el diari El País.

L'home tenia 58 anys i s'ha suïcidat després que els encarregats de fer-lo fora del domicili truquessin al timbre tirant-se pel celobert de l'immoble, segons informa el diari.

La comitiva anava sense els Mossos d'Esquadra, perquè no es preveia cap complicació. Els fets han passat aquest dilluns al matí. 
 

L'informe de vulnerabilitat s'havia presentat dos cops

A l'home l'atenien els serveis de la unitat antidesnonaments de l'Ajuntament des de fa mesos, com a mínim des de l'any passat, i hi havia negociacions amb la propietat per poder-li oferir un pis social o buscar una altra solució, segons han informat fonts municipals a TV3.

Les mateixes fonts informen que l'informe de vulnerabilitat de l'inquilí, que vivia sol, estava preparat des de l'abril i que, de fet, es va presentar dues vegades al jutjat: una a l'abril i l'altra, aquest mes.

El jutjat, però, diu que no en va saber res fins dijous passat, quan el va presentar l'advocat de l'inquilí.

Des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han informat que el jutjat va desestimar la petició al·legant que les dades que es recullen a l'informe no compleixen els requisits fixats per llei per aturar-lo. Diu que no hi havia cap dada que permetés conèixer la situació econòmica de la víctima. Precisament, un dels requisits que la llei marca per poder ajornar un desnonament.

El TSJC assegura que, quan des del jutjat van lliure a l'inquilí una fitxa perquè indiqués si necessitava ajuda dels serveis socials, no la va emplenar. Aquest fet, afegeix el tribunal, implica que el jutjat no tingui autorització per traslladar als serveis socials informació sobre el procediment.

El TSJC afirma que el jutjat va facilitar a l'home informació de com podia accedir directament als serveis socials.
 

El propietari era un particular

El propietari de l'immoble és un particular que havia denunciat que l'home no pagava el lloguer des del juny de 2020, segons les mateixes fonts judicials. El contracte de lloguer datava del 2018.

La demanda per impagament del lloguer es va presentar al gener i es tramitava al jutjat de primera instància 3 de Barcelona.

Quan es va registrar la demanda, segons les fonts judicials, l'inquilí va sol·licitar justícia gratuïta i això va aturar la tramitació de la demanda fins que se li va assignar un lletrat.

La primera data fixada per al desnonament va quedar suspesa per aquests tràmits i la segona fixada (i primera efectiva) era aquest dilluns.

Aquest dimarts, el govern espanyol presentarà un recurs al Tribunal Constitucional contra la llei catalana de lloguer, però no demanarà la suspensió automàtica. Això vol dir que continuarà vigent fins que s'aprovi la llei estatal de lloguers o fins que el Tribunal Constitucional resolgui el recurs.

El 2018, un home de 45 anys es va suïcidar saltant d'un desè a pis al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, també quan la comitiva judicial, acompanyada dels Mossos, picava a la porta amb una ordre de desnonament.

 

Colau: "No s'hauria d'haver produït"

En un text publicat a Facebook, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lamentat la decisió del jutge de no aplicar la moratòria i continuar amb el desnonament. "És una decisió que no compartim ni entenem, i fins a lúltim moment, els serveis socials han estat fent de mediadors per frenar el desnonament."

"És una mort que no s'hauria d'haver produït", ha sentenciat Colau, que ha "exigit" als jutjats que revisin els seus criteris. També ha exigit al PSOE que desbloquegi la proposta d'una nova llei d'habitatge que "freni l'especulació, impulsi més habitatge públic i ofereixi alternatives als desnonaments en els casos de vulnerabilitat acreditada."

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut