Macrogranja de porcs (iStock)
Les macrogranges de porcs aixequen controvèrsia arreu (iStock)

Un gratacel de 26 pisos ple de porcs, l'"agricultura moderna" segons la Xina

Les macrogranges en edificis marquen la nova i controvertida política de Pequín per recuperar-se de la pesta porcina africana

RedaccióActualitzat

Mentre a Occident creix la consciència ambiental i la necessitat de tornar, a poc a poc, a produir aliments de manera més respectuosa i sostenible, a la Xina la tendència és absolutament oposada. La producció de carn de porc n'és l'exemple més clar.

En un país on es consumeix la meitat de tota la carn de porc del món, i després d'haver perdut fins a 100 milions d'aquests animals entre el 2018 i el 2020 a causa del brot de pesta porcina africana (PPA), el gegant asiàtic està optant, des de llavors, per una política de xoc: construir enormes granges de porcs en gratacels.


"Agricultura moderna"

La mesura és defensada pel govern xinès, que en canta les excel·lències i la ven com a model del que anomena "agricultura moderna". El mateix Ministeri d'Agricultura i Afers Rurals diu que el model de producció de gran alçada és "més eficient, biosegur i respectuós amb el medi ambient".

Porcs de curta edat amuntegats en una macrogranja

I una de les instal·lacions insígnia d'aquesta nova aposta de producció és la que hi ha a la ciutat d'Ezhou, a la província de Hubei. Un edifici de 26 plantes, equipat amb tecnologia i equipaments moderns, que juntament amb un segon edifici idèntic --encara en construcció-- oferiran una superfície conjunta de 800.000 metres quadrats d'espai amb capacitat per a 650.000 porcs.

L'empresa promotora del projecte assegura que els residus dels animals seran convenientment tractats i s'utilitzaran per generar biogàs, que alhora servirà per generar electricitat i escalfar l'aigua a l'interior de la granja.

En aquest vídeo del canal xinès New China TV, es pot veure la magnitud de l'edifici-granja.

Només a la província de Sichuan, al sud-oest del país, s'han planificat o ja estan en construcció fins a 64 granges d'aquest tipus.


Més risc de brots de malalties animals

Però més enllà de la propaganda oficial, que no posa en dubte cap aspecte del projecte, diverses veus expertes apunten que, a part de consideracions ètiques o mediambientals, les granges intensives a gran escala augmenten la probabilitat de brots de malalties entre els animals.

Porcs en una expotació ramadera espanyola
Porcs en una explotació ramadera (Jo-Anne McArthur/Lauren Veerslaat/We Animals M)

Segons s'explica en el diari britànic The Guardian, "a més densitat d'animals, més risc hi ha de propagació i amplificació de patògens infecciosos, així com un potencial de mutació més alt". Després de preguntar sobre el tema a diversos professors universitaris dels Estats Units i Hong Kong, posen en dubte, com a mínim, alguns dels beneficis als quals fan referència les autoritats xineses.

"Les instal·lacions intensives poden reduir les interaccions entre els animals domèstics i salvatges i les seves malalties, però si una malaltia hi entra, pot esclatar entre la resta d'animals com un incendi forestal". 

Així ho defensa Matthew Hayek, de la Universitat de Nova York. "He escoltat diversos informes de bioseguretat, eficiència i sostenibilitat. Sentim la mateixa història per a les instal·lacions interiors dels Estats Units. Tanmateix, hi ha molt poques evidències que aquestes instal·lacions intensives realment tinguin algun d'aquests beneficis", assegura Hayek.

Debats ètics i ambientals a banda, a la Xina ja està tot a punt per al ple funcionament d'aquest edifici-granja capaç de sacrificar 1 milió de porcs a l'any.

 

ARXIVAT A:
Xina
Anar al contingut