L'expresident i aspirant a la Casa Blanca Donald Trump
L'expresident i aspirant a la Casa Blanca Donald Trump (Reuters/Gaelen Morse)

Un fiscal especial investigarà Donald Trump, que ho qualifica de caça de bruixes

Aquesta figura independent investigarà l'expresident per l'assalt al Capitoli i els documents que van trobar a la seva casa de Florida

Actualitzat

Un fiscal especial independent investigarà Donald Trump pels documents classificats que es van trobar a la seva mansió de Mar-a-Lago, a Florida, i també pel rol que va jugar durant l'assalt al Capitoli.

És una decisió del Departament de Justícia dels Estats Units, que busca protegir-se de l'acusació de perseguir políticament Trump, tres dies després que anunciés que tornaria a ser candidat a la Casa Blanca el 2024. No només seria processar un expresident, sinó també un aspirant, amb més repercussions.

Al marge de les seves aspiracions polítiques, Donald Trump també buscava blindar-se davant la justícia amb aquest moviment. Se l'investiga per tres presumptes delictes de violació de la llei d'espionatge, obstrucció a la justícia i destrucció de documents després que es trobessin a la seva casa de Florida nombrosos documents classificats com a "top secret".

El fiscal general Merrick Garland
El fiscal general Merrick Garland durant l'anunci de la designació de Jack Smith (Reuters/Evelyn Hockstein)

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, ha considerat "d'interès públic" la designació de Jack Smith com a fiscal especial, basant-se "en els esdeveniments recents, inclòs l'anunci de l'antic president que és candidat a la presidència a les pròximes eleccions i que el president actual també va declarar la seva intenció de ser candidat".

Smith és qui prendrà la decisió de portar o no Trump davant dels tribunals, amb l'objectiu d'impedir que hi pugui haver conflicte d'interessos.

Dures crítiques de Trump

L'expresident dels Estats Units ha titllat d'esquerranista "superradical" el fiscal especial designat pel govern.

En un discurs pronunciat a Palm Beach, a Florida, l'exmandatari ha dit que ho considera l'últim episodi d'una "caça de bruixes" en contra seu i un abús de poder "horrible" que arriba quan ell creia que la investigació sobre l'assalt al Capitoli estava "morta".

"Això està arreglat igual que ho van estar les eleccions del 2020, i no podem deixar que alguna cosa així li passi al nostre país", ha dit Trump als assistents.

A més, al·lega que, si a ell li posen un fiscal especial, també caldria nomenar-lo en altres casos que es podrien polititzar: "Per què no investiguen tots els altres presidents que m'han precedit? Inclòs Bill Clinton, els dos Bush, Obama i, per descomptat, Hillary Clinton?"

És la segona vegada que la justícia dels Estats Units designa un fiscal especial per investigar Trump. El 2017, el llavors director de l'FBI Robert Mueller va investigar la possible inferència russa en les eleccions del 2016, que va guanyar Trump.

 

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
Anar al contingut