Un fàrmac molt popular contra el colesterol redueix un 25% la mortalitat per Covid
La mortalitat entre els malalts de Covid era menor si prenien estatines (Franciso Àvia/Hospital Clínic)

Un fàrmac molt popular contra el colesterol redueix un 25% la mortalitat per Covid

Una recerca de la Universitat Rovira i Virgili i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili mostra una reducció d'entre el 22 i el 25% entre les persones ingressades per Covid que prenien estatines

Xavier DuranActualitzat

Les estatines, un fàrmac que ajuda a reduir el colesterol a la sang i que s'utilitza per prevenir malalties cardiovasculars, disminueix significativament la mortalitat per Covid.

Així ho mostra un estudi del Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat Rovira i Virgili i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), coordinat per l'investigador Lluís Masana i publicat a la revista European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy.

Una de cada quatre persones prenen estatines, el fàrmac més utilitzat per la població general. L'estudi ara publicat indica que les persones que segueixen un tractament amb aquests medicament tenen un risc de morir per Covid-19 entre un 22% i un 25% inferior.


Estudi a dinou hospitals

L'estudi es va dur a terme a través de la Xarxa de les Unitats de Lípids i Arteriosclerosi de Catalunya (XULA) per recollir informació de 2.159 pacients infectats per SARS-COv-2 de dinou hospitals catalans. Les dades corresponen a la primera onada de la pandèmia, des del març fins al maig.
 

El doctor Lluís Masana ha coordinat l'estudi


Els investigadors van valorar unes cent variables clíniques per a cada pacient, com ara edat, sexe, malalties prèvies, nivells de colesterol, evolució de la malaltia, tractaments utilitzats per a la COVID, etc.

Posteriorment es van comparar les dades de mortalitat dels pacients que seguien un tractament amb estatines amb les dels que no en prenien. També es va valorar quin efecte tenia retirar les estatines o no fer-ho en el moment de l'ingrés.

Lluís Masana, que també és metge de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, explica que els grups es van ajustar "per tal que fossin comparables quant a edat, sexe o presència de malalties prèvies".

 

Els resultats mostren que el percentatge de pacients que van morir en el grup que no rebia tractament amb estatines va ser del 25,4% i d'un 19,8% entre els que prenien el fàrmac. Va ser, per tant, un 22% menys.

La diferència encara era més gran si el tractament amb aquest medicament es mantenia durant el període d'hospitalització. Aleshores, la mortalitat es reduïa fins al 25%. És a dir, s'evitava una de cada quatre morts.


Fàrmacs per a malalties cròniques

Durant la pandèmia s'ha produït l'abandonament d'algunes medicacions per a malalties cròniques. I així ha estat en el cas de les estatines, com explica Masana:

"Fins i tot aquest abandonament ha estat recomanat en ocasions per facultatius pensant que el seu ús podria empitjorat els efectes de la Covid-19".

Però l'estudi demostra no només "que el tractament amb estatines no empitjora el curs de la Covid-19, sinó que redueix significativament la mortalitat dels pacients".

El mateix cas s'ha donat amb alguns tractaments contra l'osteoporosi, que, segons s'ha vist en un estudi fet a l'Hospital del Mar, també redueixen la mortalitat per Covid.

L'estudi actual demostra que "no es pot utilitzar la por de la pandèmia per justificar la suspensió del tractament". Però també obre la porta a investigar aquest efecte de les estatines de cara a reduir la mortalitat per Covid.

ARXIVAT A:
SalutRecerca científicaCoronavirus
Anar al contingut