Alguns tractaments contra l'osteoporosi podrien reduir la incidència de la Covid
L'estudi obre la porta a investigar a fons aquesta reducció d'incidència (Pixabay)

Alguns dels principals medicaments contra l'osteoperosi podrien protegir de la Covid

Un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques suggereix que certs fàrmacs podrien disminuir entre un 30 i un 40% l'impacte de la infecció en les persones que els prenen

Alguns dels principals tractaments contra l'osteoporosi, concretament el denosumab, el zoledronat i el calci, podrien tenir un efecte protector contra la Covid-19 en els pacients que els prenen. La reducció de la incidència podria ser d'entre un 30 i un 40%.

Així ho mostren els resultats d'un estudi conjunt de l'Hospital del Mar, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), la Universitat Pompeu Fabra i el Parc Sanitari Pere Virgili. El treball, el primer al món de les seves característiques, s'ha publicat a la revista Aging.

Des que va començar la pandèmia s'han fet públiques moltes recomanacions sobre la medicació per a malalties cròniques. Molts pacients podien dubtar sobre si el que prenien podia tenir un efecte negatiu de cara a la possible infecció.

Entre totes aquestes malalties hi ha l'osteoporosi, que provoca una pèrdua de massa òssia. Metges de tot el món han reiterat que moltes d'aquestes medicacions són segures.


Els especialistes van observar menor incidència de la Covid

Però, ara, els investigadors han anat un pas més enllà. Els especialistes de l'Hospital del Mar van observar que entre els seus pacients hi havia una baixa incidència de la Covid. Així ho exposa Jordi Monfort, cap del Servei de Reumatologia de l'Hospital del Mar i un dels autors de l'estudi que ara es publica:

"Hi ha indicis que permeten fer la hipòtesi que determinats medicaments per tractar algunes malalties reumatològiques podrien interferir en positiu en la història natural de la COVID-19, ja sigui disminuint la incidència com disminuint l'evolució cap a casos més greus".

Per comprovar-ho, els autors van analitzar dades de més de dos mil pacients amb osteoporosi, artrosi i fibromiàlgia, en seguiment a l'Hospital del Mar i a l'àrea d'influència assistencial del Parc de Salut Mar.
 

Es van estudiar els diferents tractaments i l'evolució dels malalts reumatològics amb patologies no inflamatòries i la seva relació amb la infecció per SARS-CoV-2, la seva evolució, la necessitat d'atenció hospitalària i la mortalitat.

La feina la van fer conjuntament el Grup de Recerca del Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF, el de Farmacologia integrada i neurociència de sistemes de l'Hospital del Mar-IMIM i els metges del CAP Vila Olímpica.


Incideixen en el sistema immunitari

La reducció de la incidència de la Covid amb fàrmacs com el denosumab i el zoledronat té lògica, coneixent el seu mecanisme. A part de l'efecte sobre el sistema ossi també incideixen en el sistema immunitari. El denosumab, per exemple, actua sobre les citocines, uns missatgers cel·lulars que tenen un paper determinant en la infecció per Covid.

També es mostra efectiu per reduir la incidència de la infecció un antidepressiu, la duloxetina, tractament usual en aquests pacients.

En canvi, altres antidepressius i l'analgèsic pregabalina, d'ús habitual per tractar el dolor, semblen induir a incrementar la incidència de la malaltia.

Els resultats, per tant, aporten un possible benefici d'aquests fàrmacs, però s'han de confirmar, com apunta Josep Blanch-Rubió, cap de secció del Servei de Reumatologia i primer signant de l'article:

"L'estudi suggereix que alguns d'aquests tractaments podrien protegir els pacients contra la infecció per COVID-19, tot i que encara s'han de fer més estudis amb més pacients per demostrar-ho".

Si bé per això caldran més recerques, el que sí s'ha confirmat, com explica Rafael Maldonado, autor de referència de l'estudi i coordinador del Grup d'Investigació del Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF, és que "aquests fàrmacs antiosteoporòtics són segurs i s'han de seguir donant als pacients que els estan prenent".

La doctora Alba Gurt, metgessa del CAP Vila Olímpica del Parc Sanitari Pere Virgili i coautora del treball, hi coincideix:

"Les dades de l'estudi ens indiquen que els tractaments antiosteoporòtics i la duloxetina que prenen els nostres pacients de primària són segurs davant la infecció per la Covid-19 i, fins i tot, podrien disminuir la incidència d'aquesta. Tot i que fa falta verificar-ho en estudis amb un nombre de pacients superior".

Tenint en compte la incidència de la Covid i la falta, fins ara, de tractaments efectius i de vacunes, aquest estudi obre la porta a investigacions que intentin esbrinar si aquest efecte protector es pot produir en grups més amplis de malalts i quina relació té amb l'osteoporosi.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutRecerca científica
Anar al contingut