Giorgia Meloni ha estat la candidata que ha anat a votar més tard, de nit
Des de l'oposició han titllat els membres del partit de Meloni de "perillosos" (Reuters/Stoyan Nenov)

Un diputat del partit de Meloni, investigat per un tret en una festa de Cap d'Any

Tempesta política a Itàlia després que un diputat del partit d'extrema dreta Germans d'Itàlia hagi protagonitzat un incident amb un ferit per arma de foc en una festa en què també participava un alt càrrec del govern

Tempesta política a Itàlia després que un diputat del partit d'extrema dreta Germans d'Itàlia, de la primera ministra Giorgia Meloni, hagi protagonitzat un incident la nit de Cap d'Any amb un ferit per arma de foc.

Es tracta d'Emanuele Pozzolo, de 38 anys, que ha reconegut haver portat a una festa una pistola que es va detonar i va ferir lleument a la cama un home de 31 anys.

Per si no n'hi hagués prou, es dona el cas que a la celebració hi participava un alt càrrec del govern, el subsecretari del Ministeri de Justícia Andrea Delmastro. Precisament, la víctima seria el gendre d'un dels seus guardaespatlles.

La policia investiga els fets, que es van produir a Rosazza, una localitat d'un centenar d'habitants a 70 km de Torí, al nord-oest del país.

Una imatge de Rosazza, el municipi on es van produir els fets (Wikimedia Commons)


Una trama poc clara

La seqüència del que va passar està poc clara. En un principi, Pozzolo hauria dit als agents que van arribar al lloc que havia "tret l'arma per mostrar-la quan va disparar", segons detalla el diari La Repubblica.

Posteriorment, el diputat s'ha descarregat de responsabilitats en un comunicat, en què sí que reconeix ser el titular de l'arma:

"Confirmo que el tret es va fer accidentalment amb una pistola legal que em pertanyia, però no vaig ser jo qui va disparar."

A més, Pozzolo s'ha negat a sotmetre's a l'anàlisi de pólvora emparant-se en la seva immunitat parlamentària.

La Fiscalia ha anunciat que l'investiga de manera preliminar i que s'examina la possible comissió de delictes de lesions intencionades o no intencionades.

El revòlver, del calibre 22 i que posseïa de manera legal, ha estat requisat, així com la seva munició i la bala que va acabar a la cama esquerra del ferit.

Pozzolo, contrari a les vacunes i als passaports sanitaris durant la pandèmia de la covid, també ha estat acusat en el passat de fer declaracions masclistes i discriminatòries.

L'oposició exigeix dimissions

Tot i que la víctima ha estat menys d'un dia hospitalitzada, des de l'oposició han exigit la dimissió de Pozzolo i Delmastro i la intervenció de Meloni per "aclarir immediatament" l'incident.

Precisament Delmastro, un dels membres més controvertits del gabinet de Meloni i involucrat en un polèmic cas de suposada revelació de secrets, ha explicat que Pozzolo no va ser convidat inicialment a la festa, sinó que s'hi va unir passada la mitjanit per saludar.

En declaracions a La Repubblica, s'ha situat lluny de l'escenari dels fets dient que quan es va disparar l'arma ell havia sortit del local per portar unes bosses amb menjar al cotxe.

Assegura que quan va sentir la detonació la va atribuir a un petard --típics per celebrar el Cap d'Any a Itàlia-- però quan va tornar a la festa es va trobar el ferit "estirat en una taula".

La líder del Partit Demòcrata, d'esquerres, Elly Schlein, ha denunciat l'actitud dels membres de Germans d'Itàlia:

"No ens podíem imaginar que la passió per les armes del partit de Giorgia Meloni fos tal que els diputats les portaven carregades a les festes de Cap d'Any."

També s'ha pronunciat l'exprimer ministre Matteo Renzi, de centre, que s'ha qüestionat: "Per què portar armes a una festa de Cap d'Any en presència de diputats i membres del govern?" En una publicació a X, ha definit els de Meloni "d'inadequats, incapaços, impresentables i perillosos":


Sense comentaris oficials

Meloni encara no s'ha pronunciat sobre aquests fets i no es preveu una compareixença pública fins a la roda de premsa de Cap d'Any, que previsiblement oferirà aquest dijous, després de retardar-la dues vegades per problemes de salut.

Al desembre, el seu partit va proposar rebaixar l'edat mínima als 16 anys per obtenir el permís de portar armes de caça.

A Itàlia, la tinença d'armes està regulada per un permís d'armes. Els permisos de caça i tir esportiu limiten el seu transport al camp de tir i camps de caça, i només el permís expedit per a la defensa personal, com el que té Dalmastro, permet portar-la a sobre en qualsevol lloc.

ARXIVAT A:
Extrema dretaItàliaSeguretatGiorgia Meloni
Anar al contingut