Irpín es va fer famosa per la fugida de ciutadans sota un pont destruït
Irpín es va fer famosa per la fugida de ciutadans sota un pont destruït (EFE/Roman Pilipey)

Ucraïna diu que ha recuperat el control d'Irpín, als afores de Kíiv

L'exèrcit ucraïnès assegura que guanya terreny al voltant de la capital, on el més temut ara són els bombardejos a distància des de vaixells russos al mar Negre

RedaccióActualitzat

Les forces ucraïneses han recuperat el control de la ciutat d'Irpín, segons assegura l'alcalde d'aquesta població prop de Kíiv, que ha estat un dels principals punts de lluita amb les tropes russes a prop de la capital.

"Avui tenim bones notícies: Irpín ha estat alliberat", ha dit l'alcalde Oleksandr Markuxin en una publicació de vídeo a Telegram. "Entenem que hi haurà més atacs al nostre poble i el defensarem amb valentia".

La informació encara no està confirmada de forma independent, però s'emmarca dins del canvi de dinàmica de la guerra, amb Rússia centrant els esforços al front sud.

Les tropes russes es concentren a conquerir posicions estratègiques com la ciutat d'Odessa, punt de control sobre l'accés al mar Negre. Segons el govern ucraïnès, Rússia ha iniciat allà una nova fase d'atacs de desgast concentrant els seus esforços en posicions militars i estratègiques.

En canvi, al nord i l'est, l'avanç ucraïnès fa dies que està frenat. A l'oest de Kíiv, per exemple, les tropes ucraïneses també asseguren que han recuperat Stoianka, ara una població fantasma, però amenaçada per francotiradors russos.

Les tropes ucraïneses defensen, amb dents i ungles, els voltants de la capital.

Irpín, que abans de la guerra tenia 60.000 habitants, es va fer coneguda per la fugida desesperada de ciutadans que van quedar atrapats sota un pont pels bombardejos russos.


Atacs a Khàrkiv i Mariúpol

Els atacs no donen treva a Khàrkiv. Un míssil ha caigut en una escola, que servia de refugi a la nit.

A Mariúpol, els combats a la zona tampoc no han permès obrir un corredor humanitari segur. Enmig de la guerra, uns 160.000 civils viuen una catàstrofe humanitària.

Gairebé 5.000 persones han mort a la ciutat des que les forces russes van començar el setge. Són dades que ha fet públiques aquest dilluns un portaveu de l'alcalde de la ciutat.

Segons la mateixa font, l'Ajuntament té calculat que al voltant del 90% dels edificis de Mariúpol han patit danys i prop del 40% han estat completament destruïts.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut