Barcelona

Ubuntu llança una nova versió del seu sistema operatiu i apadrina la lluita per salvar el linx ibèric

Els seguidors del codi obert tenen una cita amb el seu navegador: toca baixar-se la nova versió d'Ubuntu. Aquesta distribució de Linux llança una nova versió del seu sistema operatiu. És la 10.04 i porta per nom de guerra Lucid Lynx. La versió ofereix novetats en el camp de les xarxes socials, és més ràpida d'arrencar i a més a més és solidària. L'empresa que patrocina Ubuntu, Canonical, s'ha compromès a destinar part dels seus ingressos a salvar el linx ibèric. Concretament, donarà el 50% del que guanyi amb cada cançó de la seva botiga en línia a la fundació SOS Lynx. El màxim són 1.004 dòlars per persona, una quantitat simbòlica per conscienciar del futur dels 300 linxs que queden a la Península.

Actualitzat
El linx ibèric, o "Lynx pardina", és el felí més amenaçat del món. Ara per ara només hi ha dues poblacions aïllades en tota la Península. En total, menys de 200 individus.

En la situació del linx, qualsevol ajuda és bona per mirar de salvar-los, o per donar a conèixer la seva causa. Això és el que deu pensar Canonical, l'empresa que patrocina la nova versió d'Ubuntu. Aquesta companyia sud-africana destinarà part dels seus guanys a l'associació SOS Lynx, que treballa per la preservació d'aquesta espècie.

La nova versió d'Ubuntu és ja la 10.04 i porta el sobrenom de Lucid Lynx. El sistema operatiu pren el nom de l'animal i li vol retornar amb solidaritat. L'actualització inclou la Ubuntu One Music Store, una botiga de música en línia. La meitat del que guanyi Canonical en la venda de cada cançó, a un preu de 0,77 dòlars, anirà destinat als linxs. El màxim són 1.004 dòlars per usuari, en honor al nombre de l'actualització.

Què és Ubuntu?

Ubuntu és una distribució de Linux basada en Debian GNU/Linux, un sistema operatiu lliure desenvolupat comunitàriament a través de la xarxa. Canonical utilitza aquesta tecnologia per fer Ubuntu i distribuir-lo gratuïtament. L'empresa es guanya la vida amb els serveis de valor afegit, com la botiga de música, i també oferint suport tècnic i manteniment.

Ubuntu és només una de les opcions de sistema operatiu per a Linux. N'hi ha de molts tipus, comercials i no comercials, com Gentoo, openSUSE, Fedora o Debian.

Versió 10.04

Cada sis mesos hi ha una actualització d'Ubuntu. En el cas de la 10.04, es tracta d'una versió LTS, és a dir, una actualització que té el suport garantit durant tres anys en ordinadors. Això vol dir que, en aquest temps, Canonical es compromet a fer actualitzacions de seguretat, reparar problemes i coses similars.

Però què ofereix la nova versió? A banda d'un canvi d'aspecte, inclou novetats com el MeMenu, que connecta l'usuari amb les seves xarxes socials i permet actualitzar els comptes de Facebook i Twitter, entre altres. També porta la botiga de música d'Ubuntu, que permet descarregar cançons, escoltar-les amb un reproductor i tenir-les en xarxa per poder gaudir-les en altres ordinadors. A més, va equipat amb l'OpenOffice i el correu Evolution Mail. El seu navegador predeterminat és Firefox, tot i que se'n poden escollir altres versions en el Centre de Software d'Ubuntu, des d'on es poden descarregar moltes aplicacions lliures i gratuïtes. Ubuntu afegeix més especificacions tècniques i novetats de la versió Lucid Lynx al seu web.
Anar al contingut