Trump, imputat per intentar revertir el resultat de les eleccions del 2020

El fiscal especial Jack Smith ha presentat quatre càrrecs contra l'expresident dels Estats Units per l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021

Redacció/AgènciesActualitzat

L'expresident dels Estats Units Donald Trump ha estat imputat aquest dimarts per presumptament intentar revertir el resultat de les eleccions presidencials del 2020, les que va perdre davant del demòcrata Joe Biden.

El fiscal especial Jack Smith ha presentat quatre càrrecs contra l'exmandatari republicà. Trump està acusat formalment de conspiració per defraudar els Estats Units, conspiració per obstruir un procediment oficial, obstrucció de procediments oficials i conspiració contra els drets.

Smith, que ha dit que intentarà que se celebri un "judici ràpid" a l'expresident, ha dit en una compareixença davant dels mitjans de comunicació que l'assalt al Capitoli per part de centenars de simpatitzants de Trump el 6 de gener del 2021 va ser "un atac sense precedents a la seu de la democràcia dels Estats Units".

En l'acusació, de 45 pàgines, el fiscal especial considera que "l'objectiu de la conspiració va ser revertir els resultats legítims de les eleccions presidencials del 2020 utilitzant conscientment consignes falses d'un frau per obstruir la funció del govern federal de recollir, comptar i certificar els resultats".

El 45è president dels Estats Units haurà de comparèixer davant del tribunal de la ciutat de Washington aquest dijous a les quatre de la tarda, hora local.

El fiscal especial Jack Smith, en anunciar els càrrecs contra Donald Trump
El fiscal especial Jack Smith, en anunciar els càrrecs contra Donald Trump (Reuters/Kevin Wurm)

Trump: "Una altra imputació falsa"

Poques hores abans que fos imputat, Trump ja ho havia anunciat. En un missatge a la xarxa social Truth Social, l'expresident ha escrit:

"He sentit que el trastornat Jack Smith, per interferir en l'elecció presidencial del 2024, traurà una altra imputació falsa al seu president favorit, jo"

Trump s'ha preguntat per què això no es va fer fa dos anys i mig, quan va abandonar la Casa Blanca. "Per què han esperat tant? Per què volien fer-ho enmig de la meva campanya. Mala conducta de la Fiscalia!", ha dit.

Un expresident amb diversos casos oberts

Trump és actualment el candidat favorit a les primàries republicanes per al 2024. Una imputació més no impediria que es pogués presentar a les eleccions.

Smith és l'encarregat d'investigar Trump per la implicació en l'assalt al Capitoli del gener del 2021 i pels documents classificats que es van trobar a la mansió de l'expresident a Mar-a-Lago.

Per aquesta causa, a l'estat de Florida, Trump es va declarar no culpable de 37 càrrecs criminals per emportar-se informació confidencial de la Casa Blanca.

A més, l'expresident està imputat a Nova York pel presumpte pagament il·legal a l'actriu porno Stormy Daniels durant la campanya electoral del 2016 a canvi del silenci sobre l'aventura que havien mantingut.

A Geòrgia, Trump té oberta una altra causa pels intents d'anul·lar la victòria de Biden a l'estat en les presidencials del 2020.

Trump va perdre les eleccions del 2020 davant de Biden, però no va admetre el resultat, va denunciar un frau electoral que no va existir i va pressionar funcionaris perquè revertissin el resultat.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut