Trump va signar els decrets en una conferència de premsa des del seu club de golf a Bedminster, Nova Jersey
Trump va signar els decrets en una conferència de premsa des del seu club de golf a Bedminster, Nova Jersey

Trump esquiva els demòcrates i legisla per decret les mesures econòmiques per la Covid

Sense acord amb els demòcrates, el president nord-americà rebaixa de 600 a 400 dòlars setmanals la prestació per desocupació i promet retallades d'impostos amb vista a les eleccions presidencials

Actualitzat

En plena cursa per a la reelecció, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha tirat pel dret i ha aprovat per decret un paquet de mesures econòmiques i fiscals com a resposta a la crisi provocada per la pandèmia.

Es tracta d'una rebaixa de la prestació per als aturats de 600 a 400 dòlars setmanals, una suspensió dels impostos sobre les nòmines inferiors a 100.000 dòlars anuals i una pròrroga de la moratòria als desnonaments en pisos de protecció oficial.  

Les negociacions entre republicans i demòcrates per concretar aquestes noves mesures s'havien encallat, i Trump les ha acabat impulsant per mitjà d'un decret. Les mesures es podrien aplicar de forma retroactiva des de l'1 d'agost.

Els demòcrates qüestionen la legalitat de prescindir del Congrés, l'òrgan competent per determinar la despesa federal, i amenacen de portar-ho als tribunals.

Al seu torn, el president nord-americà els ha fet responsables del bloqueig de les negociacions per voler impulsar polítiques "d'extrema esquerra" que no tenen relació directa amb la crisi del coronavirus.

 

Rebaixes fiscals incloses al paquet de mesures amb vista a les eleccions presidencials

Segons va informar el president nord-americà, l'administració federal assumirà el 75% del cost del paquet, mentre els estats cobriran el 25% restant. Així mateix, podran incrementar la despesa pública si ho creuen convenient.

Un dels decrets executius firmats aquest dissabte suspèn, fins a finals d'any, l'impost que paguen les empreses sobre les nòmines inferiors a 100.000 dòlars anuals.

En un moviment tàctic de cara a les eleccions del 3 de novembre, Trump ha promès rebaixes permanents d'aquest impost, una peça clau del finançament de la Seguretat Social i els programes de sanitat.

"Si guanyo, estendré la rebaixa més enllà del 2020 i acabaré amb aquest impost", va subratllar durant la roda de premsa.

Aquesta mesura estava exclosa de les negociacions amb els demòcrates. Hores abans d'anunciar els decrets presidencials, Trump va anticipar el trencament de les converses i la seva aposta d'avançar en solitari.

Al seu compte de Twitter va carregar contra Joe Biden, el candidat demòcrata de la cursa a la Casa Blanca, per "acordar amb l'extrema esquerra una pujada d'impostos de tres bilions de dòlars. (...) Matarà les vostres accions i l'economia. Gran xoc!"

 

 

Al seu torn, Donald Trump estudia retallades addicionals als impostos sobre la renda – "la gent amb ingressos mitjans paga massa impostos"-  i l'impost sobre la taxa de guanys del capital "per crear nous llocs de treball", va indicar.

El president nord-americà també va signar dues ordres per estendre la moratòria de desnonaments als habitatges públics i el pagament dels deutes bancaris dels estudiants fins a finals d'any.

Els Estats Units s'acosten als 5 milions de casos de coronavirus

El país més afectat per la pandèmia mundial de la Covid-19 va registrar ahir 4.994.276 contagis confirmats – dels quals 60.184 actius – i 162.381 morts acumulades des del mes de març.

Els estats més afectats són el de Califòrnia, amb 554.414, Florida, amb 526.577, i Texas, amb 497.402.

Personal sanitari de l'Hospital de Fountain Valley, a Califòrnia, en una concentració per demanar condicions de treball més segures durant el repunt de contagis de Covid-19. (REUTERS)

La crisi econòmica derivada per la situació sanitària als Estats Units ha suposat una caiguda del PIB a un ritme anual del 32,9% el segon trimestre del 2020.

Mentre l'atur afecta 16,3 milions de nord-americans, el Departament de Treball va informar divendres d'una lleu recuperació de la taxa de desocupació, que se situa al 10,2% el mes de juliol – al juny, era de l'11,1%-.

ARXIVAT A:
Estats UnitsCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut