És el primer cop que Els Estats Units consideren terroristes militars d'un altre país sobirà
És el primer cop que Els Estats Units consideren terroristes militars d'un altre país sobirà

Trump declara terrorista la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, en una decisió inèdita

L'Iran ha respost declarant com a grups terroristes les forces nord-americanes desplegades al Pròxim Orient

RedaccióActualitzat

El govern dels Estats Units augmenta la pressió contra l'Iran i incorpora la Guàrdia Revolucionària, el cos militar més important de la República Islàmica, dins la llista d'organitzacions terroristes internacionals. El gabinet de Donald Trump ha pres aquesta decisió insòlita malgrat els advertiments de possibles represàlies contra les tropes nord-americanes desplegades a la regió. És el primer cop que els Estats Units donen aquesta qualificació de terrorista a una part d'un govern estranger.

La Guàrdia Revolucionària iraniana és la branca militar d'elit del règim dels aiatol·làs. Una força amb tot tipus d'armes i els millors soldats, i amb interessos econòmics, es calcula, en el 50% de l'economia iraniana. A través d'aquesta guàrdia, Teheran finança, entrena i tutela poderoses milícies xiïtes a l'Iraq, Síria, el Líban o el Iemen.

Pels Estats Units, Israel i els aliats àrabs són gairebé la personificació del mal. Washington l'ha designat oficialment com a organització terrorista, una etiqueta que fins ara només posava a grups com Al-Qaeda, ISIS, les FARC o ETA, mai a un organisme estatal.

Així ho ha justificat Mike Pompeo, secretari d'Estat:

"Ho fem perquè l'ús que fa el règim del terrorisme com a política d'Estat no es pot comparar amb el de cap altre govern. Aquest pas històric privarà el primer promotor de terror del finançament per escampar la mort arreu del món."

 

Pompeo anunciant la decisió de declarar terrorista la Guàrdia Revolucionària de l'Iran (Reuters)

Segons la premsa dels Estats Units, ni el Pentàgon ni la CIA veuen bé aquest pas, sobretot simbòlic, ja que tenen por de les represàlies que les milícies xiïtes puguin llançar contra les tropes nord-americanes a la regió, sobretot a l'Iraq. Però la política exterior està en mans de falcons antiiranians, convençuts que només aplicant la pressió màxima els aiatol·làs canviaran de comportament.

L'Iran ha respost declarant les forces nord-americanes desplegades al Pròxim Orient com a grups terroristes. El govern iranià alerta que la decisió de Trump amenaça la pau i l'estabilitat regional i mundial.

 

 

La decisió de Trump arriba just un dia abans de les eleccions d'Israel. Benjamin Netanyahu ja li ha agraït el gest, que l'afavoreix davant un rival electoral que procedeix de les files de l'exèrcit. Com també va afavorir el primer ministre el reconeixement per part dels Estats Units de la sobirania israeliana dels alts del Golan.

Els israelians voten aquest dimarts en unes eleccions legislatives de resultat incert. El primer ministre, el conservador Benjamin Netanyahu, busca la reelecció per cinquena vegada davant del centrista Benny Gantz. Les enquestes donen un bon resultat a aquest exgeneral, però no deixen clar si tindrà prou majoria per formar govern.

ARXIVAT A:
Trump TerrorismeIran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut