Washington

Trump suspèn la majoria de vols d'Europa als Estats Units pel coronavirus

La mesura afecta els 26 països de l'espai Schengen, es posarà en marxa divendres a la mitjanit i durarà 30 dies

RedaccióActualitzat

Donald Trump suspèn els vols procedents de la majoria dels països d'Europa durant 30 dies com a mesura per prevenir la propagació del coronavirus. La mesura entrarà en vigor divendres a la mitjanit.

Trump prohibeix els vols directes des dels països de l'àrea lliure de circulació europea, l'espai Schengen, és a dir, més de 450 milions de persones. La mesura no afecta, per tant, els vols provinents de Croàcia, Romania, Bulgària i Irlanda, que són de la Unió Europea però que no formen part de l'espai Schengen. I en canvi, sí que prohibeix els de Suïssa, Islàndia i Noruega, que no pertanyen a la UE però que estan inclosos en l'àrea de lliure circulació europea. El Regne Unit també queda fora de la prohibició

Tot plegat és una decisió que Trump pren hores després que ell mateix defensés que tot estava controlat, traient importància a l'epidèmia.

El president dels Estats Units ho ha anunciat en una compareixença aquesta matinada. Donald Trump ha tret pit afirmant que el seu país ha actuat millor que la Unió Europea a l'hora de combatre l'expansió del coronavirus. Justifica aquesta mesura contundent per evitar la propagació del que qualifica de "virus estranger" i, tot i tenir l'origen a la Xina, i d'allà han arribat la majoria d'infectats, el president n'han culpat Europa:

"Vam actuar amb previsió i contundència i gràcies a això els casos de coronavirus als Estats Units són molt inferiors als d'Europa. La Unió Europea no ha sabut prendre mesures semblants i limitar les entrades des de la Xina i altres focus d'infecció. Això ha fet que molts grups d'infectats als Estats Units hagin tingut l'origen en viatgers europeus."

 

Trump suspèn tots els vols procedents d'Europa, tret del Regne Unit, pel coronavirus
Trump: "Molts grups d'infectats als Estats Units han tingut l'origen en viatgers europeus" (Reuters/Tom Brenner)


Aquesta mesura extraordinària no afecta els vols dels avions de mercaderies, que podran connectar amb els països europeus com fins ara.

El president instarà les administracions locals a facilitar recursos i crèdits a baix interès per a les empreses afectades pel coronavirus i a la hisenda nord-americana a ajornar-los els pagaments d'impostos.

També ha anunciat mesures de suport d'emergència per als treballadors infectats pel virus, que estiguin en quarantena o que hagin de tenir cura d'altres persones.

Als Estats Units, el coronavirus es troba en fase d'expansió. Aquest dimecres, s'ha notificat que més de 1.200 persones han donat positiu de Covid-19 i ja s'han registrat 31 morts a causa de la malaltia. Però es creu que la xifra de contagiats és molt més elevada.
 

Trump suspèn tots els vols procedents d'Europa, tret del Regne Unit, pel coronavirus
Una espectadora amb la mascareta treta cridant durant un partit de l'NBA (Reuters/USA Today Sports)


Ja s'han tancat universitats i teatres, i les competicions esportives com l'NBA s'han suspès de manera indefinida. Un jugador dels Utah Jazz ha donat positiu en un control abans d'un partit i s'ha aturat el partit i tota la competició de forma immediata.

Per cert, que l'actor Tom Hanks ha explicat que tant ell com la seva dona, la també actriu Rita Wilson, van donar positiu en un control a Austràlia: "Ens sentim una mica cansats, com si tinguéssim grip i amb dolor físic. La Rita va tenir refredats que anaven i venien. Per fer les coses bé, com cal, ens vam sotmetre a la prova del coronavirus i va resultar positiu." 


El primer cop des de la Segona Guerra Mundial

La decisió de Trump de suspendre els vols provinents de gran part dels països europeus s'afegeix a la cancel·lació de totes les connexions aèries procedents de la Xina. Mai des de la Segona Guerra Mundial havien quedat tallades les comunicacions aèries entre els Estats Units i Europa. Es mantenen, però, les connexions des de països com el Regne Unit i Irlanda, tot i que també hi ha infectats.

Només podran volar al continent europeu els nord-americans que vulguin tornar a casa i també els europeus amb permís de residència als Estats Units. A tots ells se'ls controlarà i, eventualment, se'ls posarà en quarantena un cop arribin. 


La Unió Europea respondrà avui a Trump
 

Trump suspèn tots els vols procedents d'Europa, tret del Regne Unit, pel coronavirus
Charles Michel respon a Donald Trump: "Europa està prenent les mesures necessàries" (EFE/Stephanie Lecocq)


La Unió Europea té previst avaluar la decisió de Trump aquest dijous, segons ha afirmat el president del Consell Euopeu, Charles Michel. En un missatge a la xarxa social, Michel ha dit que "cal evitar qualsevol ruptura econòmica".

Contradient Trump, el president del Consell ha explicat que "Europa està prenent totes les mesures necessàries per contenir la propagació del Covid-19, per limitar el nombre de persones afectades i donar suport a la investigació".
 

 

La UE va decidir dimarts mobilitzar 25.000 milions d'euros per combatre el coronavirus. Els líders europeus van fer una cimera per videoconferència i van decidir utilitzar totes les eines per superar aquesta crisi. Van anunciar mesures extraordinàries tant econòmiques com financeres i ser més flexibles amb el dèficit.

ARXIVAT A:
Coronavirus Trump Estats UnitsUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut