Pintada a l'accés a la presó de Lledoners en record de la cuinera de Mas d'Enric assassinada, aquest dilluns a Sant Joan de Vilatorrada

Treva a les presons mentre s'encalla la negociació: els sindicats tornen a plantar el govern

Els sindicats continuen exigint dimissions com a condició prèvia per seure a negociar, i no s'han presentat a la quarta reunió convocada per la conselleria de Justícia

RedaccióActualitzat

Tal com ja havien avisat aquest dilluns al vespre, els representants sindicals de presons no s'han presentat aquest dimarts a la reunió convocada per la Conselleria de Justícia perquè consideren que encara no se'ls ha fet cas.

De tota manera, les presons funcionen amb relativa normalitat, després d'un dilluns de mobilitzacions i bloquejos a la majoria que van impedir que 4.000 presos poguessin sortir de les cel·les durant tot el dia.

També que en cap centre penitenciari es poguessin fer les activitats habituals, i que s'haguessin d'anul·lar uns 50 judicis i desenes de tràmits judicials més, perquè molts dels treballadors no van presentar-se.

Era la cinquena jornada de protestes per l'assassinat dijous passat d'una cuinera de la presó Mas d'Enric a mans d'un pres que després es va suïcidar.

Els treballadors de les presons ja van dir dilluns a la nit que aquest dimarts no es concentrarien davant dels centres penitenciaris ni tampoc en bloquejarien els accessos.

Són protestes i concentracions que han anat acompanyades de la negativa a entrar-hi per treballar per part de molts dels treballadors, malgrat que no hi ha hagut en cap moment cap vaga convocada.


UGT: "Volem que es depurin responsabilitats"

Els sindicats exigeixen el cessament del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, al qual responsabilitzen de la degradació del clima als centres penitenciaris dels últims anys.

Aquest dimarts Xavier Martínez, portaveu a presons de la UGT, sindicat majoritari, ha reiterat aquesta exigència com a l'única que impedeix que s'asseguin a negociar:

"Si 4.500 treballadors, la totalitat de la plantilla, vol que algú presenti la dimissió o que es depurin responsabilitats, no pot ser que no es depurin."

Martínez ho ha dit al programa "Els matins" de TV3, i s'ha queixat que la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i tot el govern acusi els treballadors d'haver-se enrocat:

"Ells també segueixen enrocats sense depurar responsabilitats sobre un fet gravíssim, mai vist a Catalunya en 40 anys, com és l'assassinat d'una companya, és inconcebible."

 

Els advocats s'ofereixen per mediar

Davant d'aquest panorama, el Col·legi d'Advocats de Barcelona, l'ICAB, s'ha ofert com a mediador entre Justícia i els treballadors per "fomentar el diàleg i la resolució del conflicte".

En un comunicat, el degà de l'ICAB, Jesús M. Sánchez, ha fet "una crida pública" per aconseguir "la pau social i els drets de la ciutadania":

"Considerem que un procés de mediació entre les parts en conflicte ens pot conduir cap a solucions que millorin i enforteixin la nostra societat davant de reptes tan rellevants com la seguretat ciutadana i la garantia dels drets laborals."

 

La veu dels treballadors

Mentrestant, representants no sindicals dels funcionaris de presons han explicat el seu punt de vista sobre el conflicte en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Han afirmat que les preguntes dels periodistes d'aquests dies els han fet ser conscients del desconeixement que hi ha sobre la seva feina, i han considerat que ho havien d'explicar.

En general s'han queixat que són pocs treballadors per encarregar-se de molts presos, que sovint es troben en situacions difícils de resoldre i que fan el que bonament poden com poden.

Per exemple, la Raquel, vigilant a la presó de Quatre Camins, ha afirmat que està sola amb 60 interns en un mòdul i sense mecanismes ni autoritat per afrontar els presos conflictius.

L'únic que pot fer, ha dit, és passar comunicació dels problemes que hi puguin tenir perquè els sancionin, però que sovint no es fa i aquests presos se senten impunes:

"Moltes vegades aquests comunicats no acaben en res, no hi ha les sancions pertinents, el reglament penitenciari no s'aplica com s'hauria d'aplicar i no hi ha conseqüències, els surt gratis."

Els quatre funcionaris que han explicat la problemàtica de les presons, aquest dimarts a Barcelona

"Us heu d'imaginar un còctel Molotov brutal"

També que els presos estan molt barrejats, convivint persones amb problemàtiques, procedències i trajectòries molt diferents, amb patologies psiquiàtriques incloses:

"Us heu d'imaginar un còctel Molotov brutal en el qual es barregen tota mena de tipologies diferents, i nosaltres ens trobem allà sols o pràcticament sols per mediar amb tota la conflictivitat que això pot generar."

Segons la Sandra, jurista i criminòloga a la presó de Lledoners, tot això comporta que no es pugui atendre aquesta diversitat de manera que la presó serveixi per a la reinserció:

"Sense règim, sense seguretat i sense disciplina, no hi pot haver tractament, perquè no es pot assegurar la convivència a l'interior dels establiments."

Pel que fa a l'exigència que se cessi el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, s'han mostrat molt d'acord, afirmant que "no té ni idea del dia a dia d'un centre penitenciari":

"Som els que estem al peu del canó dia a dia, cos a cos amb els interns, i ningú no ens escolta, ens venen unes polítiques, que no sé d'on les treuen, des d'uns despatxos amb grans cadires. Quants patis han fet, 24 hores al dia, amb els interns dia a dia? Ens sentim ignorats."

Presons Presos Catalunya Migdia

 

 

ARXIVAT A:
JudicialPresons
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut