Situació a la presó de Quatre Camins aquest dilluns a la nit, ja sense bloqueig
Situació a la presó de Quatre Camins aquest dilluns a la nit, ja sense bloqueig

Els sindicats tornen a plantar la consellera després d'aixecar els bloquejos a les presons

El govern ha ofert algunes mesures per augmentar la seguretat en els centres penitenciaris en una roda de premsa en què ha fet una crida al diàleg

RedaccióActualitzat

Els sindicats de presons han tornat a plantar la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, a la reunió que havia convocat per aquest dimarts, un dia sense bloquejos a les presons.

La conselleria havia convocat aquest dimecres a les nou del matí a la seu del departament els representants sindicals dels funcionaris de presons que, per quarta vegada, han rebutjat reunir-se per reprendre així el diàleg fins que no hi hagi dimissions.

En un comunicat publicat dilluns a la nit, els representants dels treballadors han reiterat l'"exigència de dimissió" del Secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

Els sindicats asseguren que els actuals responsables del departament de justícia "han deixat de ser interlocutors vàlids per desbloquejar la crisi actual".

Durant aquest dilluns al matí, grups de treballadors de les presons van tornar a bloquejar els accessos als centres penitenciaris, i ho van aconseguir en sis, mentre que els Mossos ho van impedir en els altres tres.

Tot plegat en una nova jornada de protestes i bloquejos a les presons a causa de l'assassinat d'una cuinera de Mas d'Enric a mans d'un pres​ la setmana passada, en què els sindicats han rebutjar assistir a les reunions convocades per la Generalitat per abordar les seves demandes.

Moments de tensió a l'accés a la presó de Quatre Camins (Jordi Pujolar/ACN)

Gabinet de crisi

Arran dels bloquejos, el govern ha convocat un gabinet de crisi, presidit per la consellera de Presidència Laura Vilagrà, amb la participació també dels consellers Joan Ignasi Elena, d'Interior, i Gemma Ubasart, de Justícia. Un cop s'ha acabat, ha comparegut Ubasart, juntament amb la portaveu del govern, Patrícia Plaja.

La consellera ha criticat l'actitud dels treballadors: "Cinc dies després, no s'entén l'enrocament persistent i el bloqueig dels sindicats al diàleg". Plaja s'hi ha sumat i ha remarcat que el govern "vol parlar de la seguretat als centres", igual que els treballadors, i ha assenyalat que "la situació que s'està vivint" no n'aporta, sinó "al contrari".

"No ajuda a la normal convivència entre treballadors i interns, i acaba tenint conseqüències perilloses per tothom dins els centres"

Tant Ubasart com Plaja han reiterat que la dimissió del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, no està sobre la taula i no pot ser la línia vermella dels sindicats: "Un cap no és cap punt de partida per parlar".

Els sindicats lamenten en el comunicat que sense cessaments ni dimissions els responsables polítics no estan assumint "cap tipus de responsabilitat" davant de la mort de la treballadora i diuen que, malgrat "les dificultats" de cessar la consellera amb la perspectiva propera de les eleccions, "almenys que sigui rellevada i apartada de tota responsabilitat en les negociacions".

Per aquests motius, es reafirmen en la decisió de no assistir a les trobades a què els convoqui l'actual titular del Departament.


L'objectiu de la reunió frustrada

La reunió que havia convocat el govern per aquest dimarts a les 9 del matí havia de servir, segons la consellera, per informar els sindicats de les primeres conclusions de l'informe sobre la mort de la treballadora.

Ubasart ha fet públics els punts que volien portar a la reunió, com la incorporació de 111 professionals especialitzats en casos especialment conflictius, un programa que per ara és temporal, però el govern té la intenció de convertir-lo en estructural. També proposa l'ampliació de 407 treballadors abans d'acabar el mandat.

Una altra proposta és incorporar 185 nous efectius en les anomenades Unitats d'Intervenció Compensatòria, per atendre interns "amb comportament disruptius", entre d'altres mesures amb què vol acostar-se als sindicats.

 

Més de 50 judicis i 78 tràmits, anul·lats

En una nova jornada de bloquejos, a primera hora els piquets han tingut èxit a Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2 i Mas d'Enric, mentre que a Wad-Ras han deixat sortir els interns del tercer grau i també entrar menjar.

La situació ha fet que més de 4.000 presos no puguin sortir de les cel·les, i que la resta no puguin fer les activitats habituals d'un dilluns, rebre les visites dels advocats, que els traslladin a les cites judicials i que molts presos amb permisos puguin sortir al carrer.

Entre el 14 de març i aquest dilluns s'han anul·lat una cinquantena de judicis i 78 tràmits més. Segons les dades informàtiques del Server Informàtic Penitenciari de Catalunya, s'han anul·lat 41 judicis orals en els quals l'intern entrava per videoconferència i vuit més en què havia d'estar present i se l'havia de traslladar.

En paral·lel, s'han ajornat també 18 videoconferències judicials per altres qüestions (vistes o altres) i 60 diligències judicials, segons ha informat el Departament de Justícia.

Aquesta tarda s'ha reunit el gabinet de crisi al govern pel bloqueig a les presons (3Cat)


Ubasart: "Portem dies oferint diàleg i mà estesa"

A les 10 del matí la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, tots dos molt qüestionats pels treballadors mobilitzats, han comparegut davant la premsa.

Ubasart ha dit que la situació a les presons torna a ser preocupant, i ha fet novament una crida als treballadors perquè s'asseguin a parlar per resoldre la crisi:

"Portem dies oferint diàleg i mà estesa des del primer moment, havíem convocat els sindicats aquest matí, havien reclamat un canvi d'interlocutors i havíem renunciat a ser-hi, però no han volgut venir."

La consellera ha dit que s'ha tornat a convocar els sindicats a les dues de la tarda i que esperava que llavors hi anessin, i també ha afirmat que ara mateix la situació a les presons és pitjor que durant la pandèmia:

"S'està posant en risc els drets dels interns i també els dels treballadors que compleixen les seves obligacions laborals."

Segons Ubasart, moltes de les reivindicacions de seguretat que es reclamen estaven a punt de cobrir-se, amb més de 500 nous treballadors, un centenar dels quals especialitzats precisament a gestionar els presos més conflictius.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, aquest dilluns a Barcelona

Grans elogis d'Ubasart al paper de Calderó

Calderó per la seva banda ha dit que ha enviat una carta a tota la plantilla explicant "els esforços que ha fet aquest govern en un any i mig precisament en l'àmbit de la seguretat".

Preguntada per la condició prèvia que posen els treballadors per seure a negociar, que precisament se cessi Calderó, Ubasart l'ha defensat, afirmant que la seva gestió durant la covid "no té comparació a la resta d'Europa":

"Amand Calderó és el millor professional que podem tenir en el sistema per resoldre aquesta crisi, no és una cosa d'avui o d'ahir, està construint el model penitenciari català des del 1984."

Preguntats per què faran amb els treballadors que no estan anant a treballar, donat que no hi ha vaga convocada, Calderó ha dit que no descarten sancionar-los:

"Anar a treballar és la seva obligació, si no ho fan s'exposen al règim sancionador, no podem descartar cap escenari, però ara volem diàleg i represa de la normalitat."

 

 

Primers acords amb els treballadors

En una reunió entre el Departament de Justícia i el Centre d'Iniciatives de la Reinserció (CIRE), l'empresa pública on estava contractada la treballadora assassinada per un pres, la Generalitat s'ha compromès a reforçar la vigilància dels serveis de les presons, especialment a les cuines. 

Entre les mesures pactades -proposades per la direcció i el comitè d'empresa i que s'aplicaran de manera immediata-, figura incrementar el personal funcionari destinat a la vigilància dels serveis bàsics de les presons.

També es reforçaran els sistemes d'emergència --facilitant dispositius de comunicació i polsadors d'alerta al personal, d'ús obligatori-- i s'incrementarà el nombre de treballadors de les cuines, especialment en alguns torns, una mesura que des de dijous passat s'ha implantat a la presó de Mas d'Enric.

A la reunió hi ha assistit la direcció del CIRE, així com membres del comitè d'empresa, dels sindicats UGT i IAC-CATAC, i delegats sindicals territorials. Tant la consellera com el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, han estat presents al principi de la trobada per comunicar el condol als companys de la treballadora assassinada.

 

Quatre Camins i Joves amb el bloqueig trencat a primera hora

A la presó de Joves i a Quatre Camins els Mossos han evitat a primera hora el bloqueig i han obligat a deixar un carril obert per poder entrar i sortir del centre.

En aquesta última presó un piquet s'hi havia concentrat de matinada i havia intentat impedir l'accés, però els Mossos els han fet desistir després d'uns moments de tensió.

Alguns treballadors que han entrat han explicat a TV3 que són interins i que la direcció del centre els ha pressionat perquè no s'afegissin a la vaga i perquè avancessin l'hora d'entrada.

En aquesta presó no ha sentat bé la compareixença d'Ubasart i pressionaran perquè els sindicats no assisteixin a la reunió. Avisen que allargaran les protestes de manera indefinida si no ha dimissions.

Treballadors entrant en cotxe protegits pels Mossos aquest dilluns a Quatre Camins, a la Roca del Vallès (ACN)

6 presons amb els accessos tancats o molt restringits

Als dos Brians, un centenar de treballadors han tallat l'accés malgrat la presència dels Mossos, mentre que a Lledoners han fet un foc amb pneumàtics per barrar l'entrada de la presó.

A Puig de les Basses una cinquantena de treballadors també barren el pas, i només deixaran entrar els Mossos i els interns que tornen de permís, situació similar a la de Wad Ras i de Ponent.

A Mas d'Enric, on hi va haver l'assassinat que ha desencadenat aquesta crisi, els treballadors han fet una barricada amb pneumàtics, pedres i troncs a 100 metres de l'entrada.


Més de 4.000 interns no poden sortir de la cel·la

Com a conseqüència, la Conselleria de Justícia ha admès que només a Quatre Camins i a la presó de Joves els interns podrien sortir de les cel·les, mentre a la resta s'haurien de quedar a dins.

Posteriorment, també s'ha superat el bloqueig al centre de Brians 2, la presó més gran de Catalunya, on hi ha més de 1.400 presos, que també han pogut sortir.

En total, doncs, són més de 4.000 interns els que no hauran sortit sortir de les cel·les: més de 1.100 a Brians 1, uns 800 a Mas d'Enric, una xifra similar a Lledoners, més de 700 a Puig de les Basses, 625 a Ponent i més d'un centenar a Wad Ras.

Els de Brians 2, Quatre Camins i Joves han pogut sortir de les cel·les, però no fer les activitats habituals dels dies laborables: en comptes d'això, s'han organitzat els horaris com si fos un dia festiu.

Pintada a l'accés a la presó de Lledoners en record de la cuinera de Mas d'Enric assassinada, aquest dilluns a Sant Joan de Vilatorrada

Els advocats es queixen del bloqueig de les presons

Cap al migdia els 14 col·legis d'advocats de Catalunya han emès un comunicat conjunt en el qual s'han queixat que el bloqueig de les presons estigui afectant la defensa dels presos:

"Lamentem que aquesta situació pot suposar la suspensió de vistes o l'afectació a la conducció de les persones privades de llibertat a les seves compareixences davant dels òrgans judicials."

En el comunicat condemnen l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric, i també l'absència de serveis mínims, perquè les protestes no estan "emparades per una convocatòria formal de vaga".

Per això exigeixen a la Generalitat que "prengui totes les mesures necessàries per resoldre aquest conflicte de forma urgent".


Segons fonts de Justícia, el bloqueig de les presons ha impedit que es puguin complimentar unes 120 gestions i compareixences judicials previstes per a aquest dilluns. 

"Vivim i treballem en un mitjà hostil"

Xavier Martínez, portaveu de la UGT, sindicat majoritari a les presons, ha insistit que el que reclamen és la dimissió del secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó.

Martínez ho ha dit al programa Els Matins de TV3, tot afirmant que la gestió de Calderó ha deteriorat el sistema penitenciari des del 2016, i que les agressions d'interns a treballadors hi ha augmentat un 400% des de llavors.

Ha acusat aquest responsable polític de prendre decisions "presidencialistes" i unilaterals que ha impedit gestionar de manera segura els presos reticents a la reinserció:

"Vivim i treballem en un mitjà hostil amb personatges violents, això s'ha d'abordar de manera col·legiada, i amb els actuals dirigents això no es dona, i no es genera cap confiança."

Martínez ha dit que algú s'ha de fer responsable que el pres que va assassinar la cuinera de Mas d'Enric estigués treballant a la cuina amb accés a ganivets quan estava condemnat per matar una dona amb arma blanca i "havia provocat aldarulls mesos enrere".

Treballadors protestant a l'entrada de la presó de Mas d'Enric aquest dilluns al Catllar (ACN)

Cap de setmana relativament tranquil

Després d'un diumenge tranquil a les presons catalanes, els sindicats de presons havien convocat noves mobilitzacions per avui dilluns mentre continua la manca d'entesa entre els funcionaris i la Generalitat.

Després de dos dies de mobilitzacions, impedint els accessos en algunes presons, els funcionaris van aixecar dissabte a la nit el bloqueig, però van advertir que les protestes continuarien.

En paral·lel, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, també va dir que "no es pot repetir" aquesta situació i que s'estan coordinant amb el Departament d'Interior per assegurar-se que aquest dilluns es garanteixen els "drets i la seguretat" d'interns i treballadors.

A les investigacions obertes pel crim de la cuinera de Mas d'Enric a mans d'un pres ara s'hi suma l'actuació d'ofici del síndic de greuges, per aclarir per què l'intern treballava a la cuina, amb accés a ganivets, quan havia estat condemnat per matar a una dona amb una arma blanca.

La síndica, Ester Giménez-Salinas, ha obert una segona investigació en relació amb les agressions que haurien rebut funcionaris de la presó de Quatre Camins aquesta mateixa setmana.

Treballadors concentrats amb cartells reclamant canvis i dimissions, aquest dilluns a la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès
ARXIVAT A:
Presons
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut