El podcast està pensat perquè els infants entenguin el missatge (iStock)

Tres nenes d'entre 7 i 10 anys ensenyen a protegir-se dels abusos sexuals en un podcast

Els pares de les tres nenes, que són germanes, van voler conscienciar i donar eines a les seves filles per identificar i evitar situacions d'abús

Actualitzat

Tres germanes de 10, 8 i 7 anys expliquen en un podcast com protegir-se dels abusos sexuals. Ho fan amb paraules que altres nens i nenes com elles puguin entendre per tractar conceptes complicats com que "les zones íntimes són nostres i ningú té dret a tocar-les", o que "tenen dret a dir no".

Compten amb l'ajuda dels seus pares, Jaime Alonso, un professor de periodisme de la Universitat de Múrcia, i la seva mare, Carmela Guillén, psicòloga. Com a pares amoïnats pel tema, van voler conscienciar i donar eines a les seves filles per identificar i evitar situacions d'abús. Tenien les idees clares, però van trobar que no era fàcil atrapar l'atenció de les nenes sobre idees que no havien sentit mai i no acabaven d'entendre. Aquí va sorgir la idea del podcast, una manera de motivar i fer participar activament les nenes amb jocs, exemple pràctics i preguntes.   

Al podcast Las tres a las 3, fet en col·laboració amb la fundació Márgenes y Vínculo" i dins del projecte "Mi cuerpo me pertenece", es pot escoltar gratuïtament a les principals plataformes. 

Jaime Alonso i Carmela Guillén amb dues de les nenes que fan el podcast i la directora de l'escola, Encarna Martínez (EFE/Jaime Alonso) 

6 capítols per parlar-ne sense embuts

Se n'han fet 6 capítols --més una introducció i un epíleg adreçats als adults--, que aborden el tema sense embuts, però sense crear alarma. Volen servir de prevenció perquè nens i nenes puguin detectar situacions que "no estan bé, o surten del que és normal" i sàpiguen com actuar. Casos en què algú els volgués tocar les zones íntimes, poder dir que no volen fer alguna cosa o que no necessiten ningú que els ajudi a fer-ne d'altres com ara anar al lavabo. També a distingir entre un secret bo i un de dolent.

El podcast dona eines per poder verbalitzar aquestes situacions, explicant que "no s'és un 'xivato' per dir que algú ha fet una cosa dolenta", o distingir entre la família principal, l'estesa o l'entorn. 

Les nenes, Ana, Marta i Paula, noms ficticis en el projecte, asseguren en una entrevista a EFE que després de fer els podcasts han après recursos per actuar en situacions de les quals fins ara no eren conscients i que ara se senten més protegides. 

"Alguns secrets dolents jo sabia que eren dolents, però alguns no els tenia tan clars", diu la Paula, de 7 anys,"ara sí que els distingeixo bé". L'Ana assegura que ara no està més alerta que abans, però "si me'n vaig a un campament, sí que és veritat que tinc més cura, perquè hi ha monitors nous i no els conec".

Els pares, Jaime i Carmela, deixen clar que aquestes agressions poden passar en qualsevol família i context.

Un podcast al currículum escolar

Per primer cop, aquest podcast s'ha introduït en el currículum d'educació infantil i primària d'una escola de Múrcia, el CEIP Nuestra Señora del Rosario, i professores de Pedagogia Terapèutica estan preparant material per als alumnes amb discapacitat intel·lectual.

La directora del centre, Elena Martínez, diu que als més petits se'ls explicava un conte i als de primària l'àudio del podcast i han vist com els alumnes "entenien el que passava i empatitzaven amb les protagonistes", fet que genera un diàleg a l'aula. "Parlen d'un munt de vivències i dubtes de forma tranquil·la, una cosa que mai havien fet". "Hem fet fàcil un tema difícil", afegeix la psicòloga del centre.

Jaime Alonso diu que "Las tres a las 3" pretén servir per a qualsevol opció educativa, pública, religiosa, laica o concertada. "A partir d'aquí, cadascú, cada col·legi, cada família ho pot desenvolupar com vulgui".

Les dades que preocupen 

El detonant que va moure Alonso i Guillén a sensibilitzar les seves filles i a fer el podcast van ser les dades alarmants de casos d'abusos sexuals en la infància.

A Espanya, l'edat mitjana en què els nens i les nenes comencen a patir abusos se situa en els 11 anys; vuit de cada deu agressors són coneguts de la víctima i en el 49% de les ocasions succeeixen a l'entorn familiar, segons un estudi de Save the Children.

El 70% de les sentències que es dicten a Espanya per delictes de violència sexual afecten menors, d'acord amb les dades de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial, difosos el maig passat.

 

ARXIVAT A:
Pederàstia Assetjament sexual Mitjans de comunicacióAgressió sexualInfància Educació sexual
Anar al contingut