Sant Joan Despí

Habitatge i seguretat centren les crítiques de l'oposició a Colau en el debat

El turisme, els pactes postelectorals i el procés sobiranista també han tingut protagonisme en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio de les municipals a Barcelona, amb l'absència de Quim Forn

Actualitzat

lLes polítiques sobre habitatge i seguretat, amb moltes crítiques de l'oposició cap a l'actual alcaldessa, Ada Colau (BComú), han centrat una bona part del debat de les eleccions municipals a Barcelona, emès per TV3 i Catalunya Ràdio. Colau s'ha defensat amb dures crítiques a com va deixar la ciutat el seu predecessor, Xavier Trias.

Dels set candidats, Elsa Artadi (JxCat) i Ernest Maragall (ERC) han atacat Colau, mentre que Jaume Collboni (PSC) i Manuel Valls (Cs) han buscat un cos a cos l'un amb l'altre. En un debat en què hi ha hagut diverses enganxades entre alcaldables, Josep Bou (PP) ha llançat acusacions greus cap als caps de llista independentistes i Anna Saliente (CUP) ha demanat canviar el "vell" model de ciutat.

Inici marcat pels pactes i el procés

Ja des dels primers minuts del debat, els pactes postelectorals i el procés sobiranista han centrat el diàleg entre els alcaldables. El debat ha tingut diversos moments en què els candidats s'interpel·laven entre ells, amb Colau i Collboni retraient-se el trencament del pacte de govern:

Collboni: "Per un moment he tancat els ulls i em pensava que estava parlant una independentista. La senyora Colau ha fet un gir des del 6 i el 7 de setembre, quan va deixar a l'estacada el senyor Coscubiela i el senyor Rabell."

Colau: "Senyor Collboni, el pacte el va trencar vostè quan va acceptar intervenir l'autogovern de Catalunya amb el 155, aliant-se amb el PP i amb Cs. És una cosa que em pensava que no veuria a Barcelona."

Collboni ha insistit en diverses ocasions que es comprometia a "no subordinar la ciutat de Barcelona al procés independentista", com creu que ha fet Colau. Molt diferent ha estat la intervenció de Maragall, que ha demanat als espectadors que aportin recursos a la caixa de solidaritat, el dia que ha començat l'embargament de béns als processats de l'1-O per part del jutjat 13.

Colau ha defensat el suport del seu Ajuntament a l'1-O:

Colau: "Barcelona és republicana, democràtica, feminista, progressista i valenta, però no es pot fer un ús partidista de la ciutat."

Artadi: "Barcelona ha de ser la capital dels drets, de les llibertats i de la democràcia."

Valls: "Represento l'únic canvi sense cap ambigüitat i cap pacte possible amb el populisme de la senyora Colau o amb el separatisme del senyor Maragall."

Maragall: "Hem de triar si volem tenir un altre cop un govern que va i ve, que aquí diu República i allà pacta amb els repressors del 155, o si volem tenir un govern efectivament republicà que serveixi els drets i llibertats dels ciutadans."

Collboni: "El dia 26 els barcelonins i les barcelonines hauran de triar entre un govern proindependència (de Maragall o Colau) o un govern pro-Barcelona."

Bou: "Aquesta política secessionista del procés pot perjudicar moltíssim Barcelona."

Saliente: "Cal recuperar l'esperit de l'1-O i sortir de l'atzucac del procés sobiranista després de les eleccions al Parlament del 155."

 

La tensió al voltant del procés sobiranista ha arribat al punt màxim quan s'ha parlat de l'1 d'octubre i Elsa Artadi i Anna Saliente han retret a Josep Bou que assegurés que "per sort, no va passar res".

Una altra enganxada ha estat quan Valls i Collboni s'han etzibat l'un a l'altre que guanyarien les eleccions de diumenge que ve que ve.

 

Els candidats, col·locats als seus faristols al començament del debat

 

Tots contra Colau, a l'apartat sobre habitatge

L'habitatge han estat el segon eix del debat. Amb major o menor intensitat, totes les formacions de l'oposició han criticat les polítiques del govern d'Ada Colau durant el darrer mandat. Ja a la primera intervenció del debat, Saliente havia assenyalat com a prioritat "fer fora els fons immobiliaris" de la ciutat.

 

Artadi: "Ens han deixat una política d'habitatge nefasta, d'especulació del sou i de venda dels pisos socials. L'Ada Colau activista estaria indignada i demanant la seva dimissió"

Valls: "Jo proposo 10.000 habitatges nous en 8 anys, dels quals el 75% serien a preu assequible"

Maragall (a Colau): "No llueixi de la situació actual de l'habitatge. Estem a anys llum del que cal fer"

Collboni: "Barcelona pot tornar a construir 1.000 habitatges a l'any com es va fer en l'etapa socialista"

Bou: "Posem més pisos al mercat i fem baixar el preu, però és un error històric voler regular el lloguer"

Saliente: "La qüestió del turisme és central per parlar d'habitatge. És una de les causes fonamentals de la gentrificació. Això no havia passat fins ara i jo he insistit tota aquesta campanya que les dues coses van juntes"

Colau: "Nosaltres ens vam trobar una situació descontrolada. Nosaltres hem multiplicat per 4 el pressupost d'habitatge i en canvi la Generalitat ha retallat un 40% la partida d'habitatge a Barcelona"

També en aquest punt, Artadi ha retret a Valls no haver assistit a cap dels debats monogràfics sobre habitatge que s'han fet aquesta campanya i Colau ha criticat que el PSC no donés suport al Congrés a la ILP de la PAH quan ella n'era la portaveu:

Artadi (a Valls): "Hi ha hagut dos debats monogràfics sobre habitatge i vostè no ha vingut a cap. Vostè no té cap credibilitat per parlar d'aquest tema"

Colau (a Collboni): "Les polítiques d'habitatge a l'estat les hem liderat nosaltres. Perquè el PSC durant dècades el que ha fet és posar catifes vermelles a l'especulació. Ho he viscut en primera persona. He portat més d'un milió de signatures amb la PAH, per regular els lloguers, per aturar desnonaments, per regular la dació en pagament, i el Partit Socialista ens va tancar la porta als morros"

 

 

Crítiques de Colau a Buch per la seguretat a Barcelona

Un altre punt destacat ha estat el bloc sobre seguretat. El moment més tens ha estat quan Colau ha acusat el conseller d'Interior, Miquel Buch, d'abandonar la ciutat de Barcelona en matèria de seguretat:

Colau "El que passa és que ens falten Mossos. Això ho vaig traslladar al conseller Buch abans de l'estiu i em va dir que no calia policia. Crec que el pas del temps ens ha donat la raó. I aquí la qüestió és que el conseller Buch ha abandonat la seguretat a Barcelona, i em consta que ho reconeix en privat, que diu: ‘això és cosa de la Colau i no la penso ajudar'"

Artadi ha criticat que el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, no acceptés crear noves places d'agents dels Mossos d'Esquadra i l'ha comparat amb el ministre del PP Cristóbal Montoro.

D'altra banda, Collboni ha apuntat que, si és escollit alcalde, l'exresponsable dels Mossos Albert Batlle serà el responsable de la seguretat. El cap de llista socialista s'ha mostrat preocupat perquè "'s'han incrementat les agressions contra les dones i les agressions homòfobes", a la qual cosa l'alcaldessa ha respost que no permetia que "es frivolitzi amb el problema de les agressions masclistes a Barcelona".

Colau: "Tenim dos problemes: el narcotràfic i els furs i els robatoris. Hem tancat més de 170 narcopisos i Guàrdia Urbana i Mossos treballen molt bé. Fa 10 anys que no sumem un sol mosso d'esquadra en una ciutat com Barcelona. La feina municipal i de Guàrdia Urbana s'està fent"

Artadi: "La policia és imprescindible a Barcelona. Necessitem que algú es posi al capdavant, que hi hagi un regidor de seguretat i que la Guàrdia Urbana torni a fer de Guàrdia Urbana. Hi ha molta feina per fer"

Valls: "Hi ha un problema d'inseguretat greu a Barcelona. Un de cada quatre barcelonins ha conegut un acte de delinqüència. Hem de reconèixer que hi ha un problema i l'alcalde ha de liderar la política de seguretat. Hem de fer de la Guàrdia Urbana una policia integral, amb tecnologies noves. Sense seguretat no hi ha llibertat. Amb menys seguretat hi ha menys convivència"

Maragall: "Tenim el mateix model de seguretat que fa 20 anys, no hem fet res. Ara estem pitjor perquè tenim una Guàrdia Urbana desmotivada, desautoritzada i amb un prestigi que hem de recuperar urgentment"

Collboni (a Valls): "Senyor Valls, vostè pot saber molt de seguretat, però no coneix la ciutat, i per fer polítiques de prevenció, proximitat i reforçament dels cossos policials s'ha de conèixer la ciutat. Vostè no la coneix, és impossible. Fa només 10 mesos que hi viu"

Bou: "S'ha de potenciar la Guàrdia Urbana, donar-li moral. Hi ha una patrulla nocturna per cada sis barris. Això no és seguretat, això és una pantomima. Si no hi ha ordre, no hi ha creixement ni turisme"

Anna Saliente: "Les màfies de la droga i les immobiliàries són dues màfies que es retroalimenten entre elles. La millor manera que no hi hagi narcopisos és que no hi hagi pisos buits"

 

On no hi ha hagut més acords que retrets ha estat en el bloc sobre contaminació. Tots els candidats han coincidit a fer una crida per lluitar contra el canvi climàtic i han demanat que es potenciï més el transport públic.

Presos, seguretat i habitatge en les primeres intervencions dels candidats

Colau, Artadi, Maragall i Saliente han tingut un record per Quim Forn, l'alcaldable de JxCat que es troba en presó preventiva a Soto del Real.

Valls, en canvi, ha posat l'èmfasi en la seguretat, que ha considerat "la condició per a la llibertat" i s'ha compromès a acabar amb el "top manta" en 90 dies.

Collboni, que ha recordat l'elecció de Meritxell Batet i Manuel Cruz com a presidents del Congrés i el Senat, que ha qualificat de "dues grans notícies".

Per la seva banda, Bou ha apostat per "una Barcelona unida, que hi càpiga tothom, de totes les idees".


El minut d'or

Al final del debat, cada candidat s'ha dirigit als espectadors mirant a càmera per demanar-los el vot:

 

 

 

L'arribada dels candidats a TV3

La cupaire Anna Saliente ha estat la primera d'arribar a les instal·lacions de TV3, quan faltaven pocs minuts per dos quarts de 9 del vespre.

 


Després ho ha fet el candidat del PP, Josep Bou, que ha xerrat una bona estona amb els directius de la CCMA.


El tercer a fer acte de presència ha estat el socialista Jaume Collboni, un dels dos únics caps de llista que repeteix en els comicis municipals. Collboni ha estat acompanyat de pesos pesants del partit, entre els quals el primer secretari, Miquel Iceta.


L'ha seguit Elsa Artadi, la número 2 de la candidatura de JxCat, que encapçala Joaquim Forn, empresonat a Soto del Real.


Quan faltaven pocs minuts per les 9 ha pujat la rampa de TV3 el candidat d'ERC, Ernest Maragall.


Darrere d'ell ha entrat a TV3 l'actual alcaldessa, Ada Colau, d'En Comú Podem, que aspira a aconseguir un segon mandat.


L'últim d'arribar al debat ha estat el cap de llista de BCN Canvi-Cs, Manuel Valls.

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26MJuntsERCEn comúPSCPPCsCUPElsa ArtadiErnest MaragallAda ColauManuel Valls
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut