Sant Joan Despí

L'1-O i les enquestes, motiu d'enganxada dels candidats de Barcelona en el debat

Les herències de governs passats també han estat motiu de controvèrsia

Irene VaquéActualitzat

El referèndum de l'1-O i les opcions de guanyar que tenen els candidats han estat motiu de topada en el debat dels candidats a l'alcaldia de Barcelona a TV3 i Catalunya Ràdio. 
 

Tensió entre Bou i Artadi per l'1-O

La tensió al voltant del procés sobiranista ha arribat al seu punt màxim quan el candidat del PP, Josep Bou, i la número 2 de JxCat, Elsa Artadi, s'han enganxat sobre les càrregues policials de l'1 d'octubre. El republicà Ernest Maragall i la cupaire Anna Saliente també hi han intervingut: 

 

Bou: No ens diguin que som repressors. És que s'ho han buscat. 

Maragall: Per això estan a la presó? Perquè no són repressors?

Bou: No per les idees, sinó per les actuacions de les idees. El Constitucional els va avisar 5 vegades. 

Maragall: Que la policia ens atonyinés... 

Bou: Vostès van comprometre el poble de Catalunya amb una violència innecessària. Que gràcies a Déu no va passar res, però de veritat que van ser responsables de treure el poble al carrer.

Artadi: No va passar res? A vostè no li sembla prou greu la violència que hi va haver? No li sembla prou greu que una persona perdés l'ull i un altre home estigués a punt de morir? No li sembla greu?

Bou: Això és demagògia pura!

Artadi: Demagògia pura no ho és.

Bou: I mare de Déu el que podia passar, i no va passar, perquè hi va haver seny.

Saliente. Encara haurem de donar les gràcies perquè no hi va haver més violència."

 


Colau i Collboni topen pel procés 

En l'arrencada del debat, centrada en el procés sobiranista, la candidata dels comuns ha convidat el PSC a denunciar la violència policial de l'1-O. 

"Colau: S'ha d'escoltar la ciutat, que no és de cap partit, i és profundament republicana i democràtica. Cap partit ho pot patrimonialitzar, i menys per dividir consensos. Senyor Collboni, tant de bo s'animessin a denunciar l'inacceptable atac a les nostres escoles l'1-O.

Collboni: He tancat els ulls i m'ha semblat que parlava una independentista. 

Colau: Dir que Barcelona és republicana i democràtica és fer un discurs independentista?"


Les enquestes de Collboni-Valls

Un dels moments més tensos del primer bloc ha estat la picabaralla entre el socialista Jaume Collboni i el candidat de BCN Canvi-Cs, Manuel Valls sobre quin dels dos té més opcions de guanyar les eleccions municipals:

Collboni: Sap quina és la gran diferència entre vostè i jo? Que jo guanyaré les eleccions, jo puc guanyar les eleccions i vostè no. Només cal veure les enquestes que s'han anat publicant.

Valls: Les enquestes s'han equivocat sempre a Barcelona. Tenim tres diferències: primer que guanyaré, el lideratge jo sé el que és, no soc un home de partit i sé com fer-ho.

Collboni: Li diré dues diferències més. Vostè està ocupant el lloc que li ha cedit Ciutadans. Vostè té un amic que és el senyor Rivera i jo tinc un amic que es diu Pedro Sánchez i que és el president del govern."

Artadi ha agafat la paraula després d'ells i ha definit el que havia presenciat com "l'espectacle a veure qui dels dos era més home".  
 

 

Pugna per la bandera de la seguretat

Collboni i Valls s'han enganxat també per veure qui enarborava la bandera de la seguretat. Parlant dels narcopisos, el candidat de BCN Canvi-Cs ha recordat que la seva germana va ser víctima de la droga, i l'aspirant socialista, després de lamentar aquest fet, li ha llançat un retret: 

Collboni: "Ho sento molt per l'episodi, perquè està parlant de la seva germana, però jo parlava de vostè, i del temps que vostè ha viscut a Barcelona, fa només 10 mesos. He agafat la seva viscut a Barcelona, fa només 10 mesos. He agafat la seva candidatura i no he vist cap regidor de seguretat, cap expert en seguretat. 

Valls: Hi ha un expert en seguretat, Óscar Benítez, que és el número 6 de a llista i que té aquesta responsabilitat. 

Collboni: És responsable dels autobusos. Encarregui-ho a les millors mans." 

 

Retrets de Colau i Maragall pel passat

L'acció de govern passada també ha generat confrontacions. Per exemple, entre la candidata de Barcelona en Comú i aspirant a la reelecció, Ada Colau, i el candidat d'ERC, Ernest Maragall, arran de les polítiques d'habitatge: 

"Colau: Hem fet una elèctrica pública. Hem posat multes de fins a 3 milions als fons voltor i entitats que assetgen veïns i hem obligat els privats a fer un mínim d'un 30% d'habitatge assequible. Vostè, senyor Maragall, parlava de polítiques valentes pel moment actual, polítiques no s'havien fet fins que no hem guanyat nosaltres. I el PSC i vostè han estat dècades al govern. 

Maragall: Tant com Iniciativa per Catalunya Verds, tant com el seu partit." 

O quan Maragall li ha etzibat que "vostè comença moltes coses però no n'acaba cap". I Colau li ha replicat: "Vostès ha estat dècades al govern de Barcelona i no ha fet res de tot això." 

 


Bou i l'absència al debat de la PAH 

L'habitatge ha estat un tema clau del debat i, durant les intervencions, Elsa Artadi ha fet memòria al candidat del PP, Josep Bou que no va participar en un debat de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Un tret que abans ja havia fet a Valls: 

"Artadi: Senyor Bou, no cal només construir, sinó fer-ho i que vagi a lloguer assequible. 

Bou: Ja ho he dit, 13.000 locals. 

Artadi: Només a la Marina del Prat Vermell i la Sagrera es poden fer mes de 10.500 habitatges assequibles. Vostè tampoc ha vingut en aquell debat. 

Bou: Si no hi he anat jo, ha vingut una altra persona. 

Artadi: Al de la PAH? 

Bou: Ah, no. Nosaltres anem a llocs transversals, i no a reunions o coses que puguin interessar la senyora alcaldessa. Anem a tot arreu, però a això, no." 

En aquest punt, Colau ha defensat que han "posat ordre al descontrol que van posar Trias i Forn" en la qüestió de l'habitatge. "Vam trobar milers de pisos turístics il·legals que hem tancant nosaltres", ha afegit la candidata dels comuns. Artadi li ha replicat després que s'ho van "trobar fet." 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26MJuntsERCPSCCsEn comúCUPPP
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut