Torrent diu que el rei ""personifica la incapacitat crònica" de l'Estat a Catalunya
Torrent diu que el rei "personifica la incapacitat crònica" de l'Estat a Catalunya
Barcelona

Torrent: "El rei no té legitimitat a Catalunya"

El president del Parlament diu que Felip VI "avala la repressió contra una part de la seva població", durant l'ofrena floral a la tomba de Macià

RedaccióActualitzat

Roger Torrent ha assegurat aquest dia de Nadal que el rei Felip VI no té legitimitat a Catalunya. Durant la tradicional ofrena floral a la tomba de Francesc Macià, el president del Parlament ha dit que el monarca "personifica la incapacitat crònica" de l'Estat per "oferir una resposta política al conflicte a Catalunya".

Torrent ha remarcat que el que posa en perill la convivència és avalar la violència:

"Davant una monarquia que avala la violència contra els ciutadans, que obre les portes a l'extrema dreta de Vox, nosaltres defensem una república de drets i llibertats (···) Un rei que avala la repressió contra una part de la seva població no té legitimitat a Catalunya. Votar no divideix. El que posa en risc la concòrdia és avalar els cops de porra als col·legis electorals, el que posa en risc la concòrdia és avalar l'empresonament i la persecució de líders polítics basant-se en mentides, basant-se en un relat fals."

El president del Parlament considera que l'"a por ellos" o el discurs pronunciat aquest dilluns al vespre pel cap de l'Estat no fan altra cosa que reafirmar els independentistes en el seu projecte de república catalana.

Torrent ha afegit que "la repressió no és mai la solució" i que "els independentistes mai deixaran de ser-ho, ja que segueixen l'esperit de Macià: construir una Catalunya políticament lliure, econòmicament pròspera i socialment més justa". El futur de Catalunya, segons Torrent, passa per "les urnes i votar per superar el règim del 78".

 

Ernest Maragall qualifica el discurs del rei de "patriotisme buit"

 

Ernest Maragall fa l'ofrena floral a la tomba de Macià, acompanyat del president del Parlament (ACN)

 

L'exconseller d'Exteriors i alcaldable d'Esquerra per Barcelona, Ernest Maragall, ha lamentat que un Nadal més hi hagi polítics catalans empresonats i ha criticat el discurs de Felip VI, que ha qualificat de "patriotisme buit i d'insensible", en contraposició a la dignitat, ha dit, de Macià.

"Ara assistim a l'esclat d'aquest patriotisme buit com el que vam poder veure i escoltar ahir al vespre, en paraules del rei d'Espanya. És aquesta buidor, aquesta insensibilitat, aquesta fredor de cor i de sentiments, que no dubta a alinear-se amb la crueltat, amb la injustícia, amb la indignitat en definitiva."

 

JxCat sent "vergonya aliena"

Des de Junts per Catalunya, el portaveu adjunt, Eduard Pujol, ha dit aquest dimarts que va sentir "vergonya aliena" pel discurs del rei perquè havent-hi "presos i exiliats" aquestes paraules els van semblar una "broma de mal gust" i de "nul·la sensibilitat" per part de Felip VI. Ha afegit que el monarca és "incapaç de rectificar" la seva posició en relació amb Catalunya i els seus "llaços" amb la política de l'"a por ellos" contra l'independentisme.

En el context de l'homenatge a Macià, Pujol ha afirmat que el discurs va ser "decebedor" i va demostrar que Felip VI es troba "infinitament allunyat de la societat catalana", que considera la monarquia una "institució superada, caduca i vella".

 

ARXIVAT A:
Roger TorrentFelip VIErnest Maragall
Anar al contingut