Torra i part del seu govern durant l'homenatge a Macià (EFE)
Torra i part del seu govern durant l'homenatge a Macià (EFE)
Barcelona

"Desfranquització" i mediació internacional, entre les 21 propostes de Torra a Sánchez

A l'ofrena floral a la tomba de Macià, Torra ha avisat que, "en aquestes condicions, no votaran el pressupost"

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts al matí s'ha fet al cementiri de Montjuïc la tradicional ofrena floral davant la tomba de Francesc Macià, amb motiu del 85è aniversari de la seva mort el dia de Nadal del 1933.

Diferents representants polítics han passat per Montjuïc per recordar la figura de Macià. Hi han participat els presidents de la Generalitat, Quim Torra, i del Parlament, Roger Torrent.

En un discurs institucional, Torra ha anunciat que, a la trobada amb Pedro Sánchez al Palau de Pedralbes, li va plantejar, "en nom del govern, una proposta d'acord democràtic de 21 punts", dels quals en destaca tres:

"La desfranquització d'Espanya i l'aïllament del feixisme i de la ultradreta; en segon lloc, la regeneració democràtica i l'ètica política; i en tercer lloc, l'exercici del dret a l'autodeterminació, amb una proposta d'una comissió internacional que mediï entre els governs d'Espanya i de Catalunya."

També ha avançat que no donaran suport als pressupostos generals de l'Estat que presenti Sánchez: 

"En aquests últims mesos res no ha canviat. El dia 22 de gener comença un judici contra els nostres companys. En aquestes condicions, nosaltres no votarem el pressupost del govern d'Espanya."

 

Torra va reclamar a Sánchez "la desfranquització d'Espanya i la aïllament del feixisme i de l'ultradreta" (ACN)

 

Torra: "A Catalunya no hi ha un problema de convivència"

Sobre el discurs del rei d'aquest dilluns al vespre, defensant una "convivència" basada en "el respecte a la Constitució", el president de la Generalitat ha fet aquesta reflexió: 

"A Catalunya no hi ha un problema de convivència, hi ha un problema de democràcia i de justícia."

Al principi del discurs, Quim Torra ha destacat la "dignitat" representada per Macià:

"Aquest any ha estat l'any de la dignitat, la dignitat des de les presons, des de l'exili, i sobretot la dignitat d'un poble conscient de tenir la ferma voluntat de portar a terme el seu determini, el determini del referèndum d'autodeterminació del primer d'octubre."

Quim Torra ha visitat aquest dimarts els presos independentistes a Lledoners, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Hi ha anat amb el vicepresident, Pere Aragonès. Torra i Aragonès ja van visitar aquest dilluns l'exconsellera Dolors Bassa a la presó de Puig de les Basses i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a la presó de Mas d'Enric.

L'ofrena floral de fa un any es va fer en un context polític especial, quatre dies després de les eleccions.

El llavors diputat electe de Junts per Catalunya Jordi Turull, acompanyat del també exconseller cessat pel 155 Josep Rull, va llegir una carta en nom del president cessat, Carles Puigdemont, en què es recordava el "coratge" de Macià i que denunciava la "persecució" a Catalunya.

ARXIVAT A:
Quim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut