El rei Felip VI durant el discurs de Nadal
El rei Felip VI durant el discurs de Nadal
Madrid

El rei defensa una "convivència" basada en "el respecte a la Constitució"

En el seu missatge de Nadal, Felip VI demana que "les regles que són de tots siguin respectades per tots"

Actualitzat

El rei Felip VI ha fet una clara defensa de la "convivència" com un valor basat en el respecte a la Constitució en el missatge televisat d'aquest Nadal. En un discurs amb diverses referències a les generacions més joves, el monarca no ha fet cap menció directa a la situació política a Catalunya, però sí que ha reivindicat el respecte a l'ordenament jurídic:

"Una convivència, en fi, que exigeix el respecte a la nostra Constitució; que no és una realitat inerta, sinó una realitat viva que empara, protegeix i tutela els nostres drets i llibertats."

Felip VI ha fet una crida a cuidar els "vincles profunds" entre espanyols i a impedir que reneixin "la rancúnia i el ressentiment", unes actituds que considera que formen part de la "pitjor història" d'Espanya.

"El que hem de fer avui és tot el que estigui a les nostres mans perquè aquests principis no es perdin ni s'oblidin, perquè les regles que són de tots siguin respectades per tots. I d'aquesta manera assegurar als joves, amb una major garantia, noves dècades de progrés i avenços com les que nosaltres afortunadament hem conegut."

Aquestes referències als més joves han estat força freqüents en el missatge nadalenc del rei, que ha reclamat valors que ha lligat amb els anys de la Transició, com la convivència, però també "la reconciliació i la concòrdia; el diàleg i l'entesa; la integració i la solidaritat" com un "llegat" cap a les noves generacions.

"La convivència (que sempre és fràgil, no ho oblidem) és el patrimoni més gran que tenim els espanyols. L'obra més valuosa de la nostra democràcia i el millor llegat que podem confiar a les generacions més joves. I, per això, hem d'evitar que es deteriori o s'erosioni, hem de defensar-la, cuidar-la, protegir-la."

Felip VI ha recordat la defensa de la Constitució que va fer fa poques setmanes, en la commemoració del 40è aniversari de la carta magna, i ho ha enllaçat amb una reivindicació de la Transició política, que ha descrit com "el canvi més radical de la història d'Espanya".

"Va ser la voluntat dels espanyols entendre's i la dels líders polítics, econòmics i socials arribar a acords, malgrat estar molt distanciats per les seves idees i sentiments. A tots els unia un objectiu molt clar: la democràcia i la llibertat a Espanya; definir unes normes comunes que garantissin la nostra convivència. I ho van aconseguir."

 

Missatge als joves

Felip VI ha considerat que la societat espanyola té "un deute pendent amb els nostres joves". En aquest sentit, ha instat a ajudar-los perquè puguin construir el seu projecte de vida "personal i professional" amb "una feina i un salari dignes". També ha demanat que disposin d'"un lloc adequat per viure" i que, si ho volen, puguin "formar una família i conciliar la vida familiar amb la laboral".

"La nostra responsabilitat, la de tota la societat, és que la vostra capacitat, motivació, il·lusió i esforç vencin les dificultats."

El Saló d'Audiències del Palau de La Zarzuela ha tornat a ser l'escenari d'aquest missatge, que ha durat 10 minuts i 50 segons, una mica menys que l'any passat, amb 1.275 paraules. El monarca s'ha dirigit als ciutadans acompanyat per les banderes d'Espanya i la Unió Europea i una fotografia de l'hereva de la corona llegint l'article 1 de la Constitució.

ARXIVAT A:
Felip VIProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut