El president Torra participa en la reunió telemàtica de presidents des de la Casa dels Canonges
El president Torra participa en la reunió telemàtica de presidents des de la Casa dels Canonges
Barcelona

Torra veu "una temeritat" aixecar el confinament total sense tests massius

El president de la Generalitat reclama a Pedro Sánchez el manteniment del confinament total i el retorn de competències

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reclamat que es mantingui el confinament total de la població, excepte els serveis essencials, a la reunió que aquest diumenge ha mantingut amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la resta de líders autonòmics. Una reunió on Sánchez els ha comunicat la seva petició de pròrroga de l'estat l'alarma durant 15 dies més, fins al 25 d'abril, però sense allargar el permís retribuït més enllà del 9 d'abril.

Torra ha traslladat a Pedro Sánchez la situació crítica que es viu a Catalunya, amb hospitals sobrecarregats i les UCIs al límit a causa del coronavirus, i ha demanat mantenir el confinament total a excepció dels serveis essencials durant un període més llarg. Assegura el president de la Generalitat que, amb l'actual sobrecàrrega dels hospitals i la saturació a les UCIs, posar fi al confinament total "és una temeritat".

"Demanem que se'ns torni a escoltar. No és el moment d'abaixar la guàrdia ni de relaxar-nos. Jo, el president de Castella i Lleó i la presidenta de les Balears, tots tres de tres partits polítics diferents, som del mateix parer. Si volem seguir un criteri de rigor i prudència, no podem fer més que mantenir el confinament total. El contrari és una temeritat."


Quim Torra ha traslladat la seva queixa a Sánchez perquè el sistema de subministrament centralitzat de material sanitari no ha funcionat. El personal sanitari no ha tingut al seu abast els EPIs que calien, i això ha obligat a multiplicar els esforços per protegir la gent que ha estat en primera línia en la lluita contra el coronavirus. Segons Torra, la Generalitat ha aportat el 90% dels recursos de què han disposat fins ara els hospitals catalans.

"Aquesta és la realitat. Ha estat la Generalitat qui ha carregat amb el pes d'aquesta emergència. Aquest cap de setmana tenim bones notícies, està arribant molt material que ha comprat el nostre govern on ha pogut i com ha pogut."

La Generalitat, segons Torra, ha carregat amb "tot el pes de la gestió d'aquesta emergència" i ha hagut d'espavilar-se per buscar recursos allà on ha pogut. Raons que justifiquen, segons ell, que el govern català torni a recuperar les plenes competències.

Per Quim Torra, és important començar a plantejar un pla per dur a terme el desconfinament de forma coordinada, planificada i eficaç. Cal fer tests massius entre la població i també assegurar que es disposa dels fàrmacs suficients abans de plantejar la fi del confinament. Cal també que es faciliti que cada comunitat autònoma pugui crear la seva app de seguiment de la malaltia i compartir les dades.

"Hem de parlar clar als ciutadans. El dia 13 no tindrem les proves i els tests suficients. Hem de ser clars. I un pla de desconfinament ha de passar per conèixer el nivell d'infecció de la ciutadania, amb tots els tests necessaris, abans de passar a una segona fase. Ens urgeix un pla de fàrmacs de preventius, d'antivirals".

Torra ha dit que la Generalitat "fa seva" la proposta del doctor Oriol Mitjà dels passos a seguir per fer el desconfinament:

"Prioritzem la vida i la salut de les persones. No podem fallar. Hem d'escoltar els experts, sempre seguirem el criteri dels experts i les seves recomanacions. I en aquest moment, els experts ens aconsellen prorrogar el confinament total. Sé que és demanar un nou sacrifici a la ciutadania, però és en benefici de tots."

Torra també ha reclamat a Sánchez l'establiment d'una renda bàsica universal, la suspensió del pagament de quotes i impostos a empreses i autònoms per facilitar la recuperació econòmica:

"Cal suport als autònoms i a les empreses. Un suport que passa, avui, per la suspensió de pagament de les quotes i el retorn de la quota de març".

En la reunió, Sánchez ha anunciat que es repartiran en les pròximes hores un milió de tests per fer proves de detecció de la Covid-19. També ha demanat que les diferents comunitats facilitin un llistat d'infraestructures per acollir positius asimptomàtics del coronavirus.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut