Façana de la Generalitat
Façana de la Generalitat

Torra manté el llaç groc a la Generalitat i els consellers, a les seus dels departaments

El president ha encarregat un informe jurídic i actuarà en conseqüència i "de manera coordinada"

Actualitzat

El Consell Executiu, reunit com cada dimarts, tenia sobre la taula el requeriment que ha rebut el president de la Generalitat, Quim Torra, sobre els llaços grocs i estelades en edificis públics.

De moment, Torra ha decidit, de moment, no retirar la pancarta del Palau de la Generalitat i ha encarregat un informe jurídic.

Així ho ha explicat la portaveu de l'executiu, Elsa Artadi,

"El president ha informat avui el govern. Ha parlat per telèfon amb el vicepresident, Pere Aragonès, que està de baixa de paternitat. La decisió del president és mantenir la pancarta. El president entén que això és preservar la llibertat d'expressió."

Si bé fonts de Presidència han informat que el president deixava en mans dels consellers la decisió sobre els seus departaments, la portaveu, Elsa Artadi, ha matisat, en la roda roda de premsa posterior a la reunió, que els consellers han decidit actuar de manera "coordinada" a les seus centrals dels departaments.

"No hi ha hagut discrepància, però no és un acord de govern. S'ha comunicat verbalment que es faria això perquè és la decisió del president com a responsable del Palau de la Generalitat."

"Sí que entenem que serà impossible que tot hagi de passar igual a tot arreu", ha afegit, i ha seguit: "Hem acordat, per voluntat dels mateixos consellers, que en les seus dels diferents departaments s'actuaria de la mateixa manera. Per tant, hi ha coordinació. No hi ha una decisió col·legiada, però sí que hi ha una voluntat dels diferents consellers i conselleres d'actuar d'una mateixa manera, perquè el que no voldríem és que això s'acabés utilitzant de manera volguda o no com una arma per generar friccions."

La portaveu també ha assegurat que la voluntat és "protegir els funcionaris".


Artadi recorda que dos membres de la Junta Electoral estan jutjant "els presos polítics"

La portaveu ha afirmat que el president "no està d'acord" amb el requeriment de la Junta Electoral Central i ha recordat que "precisament", dos dels seus membres "estan asseguts jutjant els presos polítics":

"És la mateixa Junta Electoral que diu que no hi ha presos polítics però que, en canvi, li fa nosa quan ens expressem sobre presos polítics i és la mateixa Junta Electoral que el 21 de desembre volia eliminar les pancartes que deien "Democràcia" perquè interferia en un període electoral."

 

Pendents de l'informe del Síndic de Greuges

El president esperarà el dictamen del síndic de greuges sobre si s'han de retirar o no els símbols.

"El president treballa amb el Síndic de Greuges per valorar si s'ha d'actuar, on i quan i sobre quins tipus de pancartes i expressions s'hauria d'actuar. Ha dit que seguirà les recomanacions que li indiqui el Síndic, hi estigui d'acord o no."

 

24 hores de termini

Recordem que la Junta Electoral demana al president català que retiri llaços i estelades perquè els considera partidistes. Aquest dilluns va acordar donar a la Generalitat un termini de 24 hores.

Aquest organisme adverteix de possibles conseqüències administratives, i fins i tot penals, si desobeeix. Per comprovar si compleix l'ordre, la Junta ha demanat a la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, que l'informi.

Torra ha tornat a enviar un escrit a la JEC demanant un ajornament del termini, però la Junta li ha denegat.

 


Ciutadans i PP exigeixen a Pedro Sánchez que reaccioni

El líder del PP, Pablo Casado, ha exigit al president espanyol que "posi tots els mecanismes a l'abast" perquè es retirin els llaços grocs a Catalunya i "es respecti la neutralitat de l'espai públic".

Aquest mateix matí, el regidor del PP Alberto Fernández ha agafat les tisores i ha tret llaços davant de l'Ajuntament:


En el mateix sentit s'ha expressat el líder de Ciutadans, Albert Rivera:

"Si el senyor Torra incompleix les resolucions de la Junta Electoral, les delegacions del govern i el govern d'Espanya han de fer complir la llei."

Des del PSC, la portaveu al Parlament, Eva Granados, ha reclamat a Torra que tregui els llaços dels edificis públics:

Granados creu que Torra pot portar "llaços a les seves solapes", però que "deixin tranquil·les les façanes dels edificis públics que són de tots". Ha reclamat que és "compleixi la llei" i es garanteixi la "neutralitat de l'espai públic". "No és tan difícil", ha recriminat Granados a Torra, a qui ha recordat que més enllà del requeriment de la JEC també té "l'obligació d'exercir com a president de tots".

Joan Tardà, d'Esquerra, creu que els llaços no s'han de treure perquè denuncien "una anomalia". El seu relleu al Congrés, Gabriel Rufián, s'ha mostrat decebut per la decisió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de retirar la pancarta que hi havia a l'ajuntament:

"Estic convençut que l'Ada Colau que es manifestava als bancs fa quatre, cinc, sis anys, no ho hauria fet. La pregunta és què li ha passat."

En canvi, el número 4 de les llistes d'Esquerra al Congrés, Joan Josep Nuet, és partidari que el president Quim Torra retiri els llaços grocs dels edificis públics, tal com ordena la Junta Electoral. El polític de Sobiranistes ho ha dit en una entrevista a Ser Catalunya.

"Crec que no hem de contribuir a seguir judicialitzant la política i, per tant, crec que és millor que sí."

Des de Catalunya en Comú creuen que el president de la Generalitat hauria de retirar el llaços grocs com va fer l'Ajuntament per evitar que la campanya electoral se centri només en la simbologia:

"Creiem que el que cal és contribuir que la campanya es pugui fer parlant del que preocupa a la gent i no col·laborar que el debat se centri només en la judicialització de la política. Creiem que el que ens convé és evitar que la campanya se centri bàsicament a parlar de símbols."


Els ajuntaments de l'Alt Empordà, aquest dimecres

La Junta Electoral també obliga a retirar llaços de les façanes en alguns ajuntaments de l'Alt Empordà. A Figueres, el consistori s'ha reunit gairebé tot el matí per decidir què fan. En acabar, només han dit que faran pública la seva decisió aquest dimecres a les 11, just quan s'acaba el  termini.

Tot i això, l'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, president de l'AMI, ha assegurat que ell presentarà recurs pel seu municipi.

ARXIVAT A:
Procés catalàGeneralitat de CatalunyaEleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut