Tornen les urnes i les cues en alguns col·legis després de les càrregues policials

En punts com el departament d'Ensenyament i l'Escola Oficial d'Idiomes de Barcelona, les meses han reobert un cop ha marxat la policia

RedaccióActualitzat

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han desplegat una gran operació a Catalunya per frustrar l'1-O. Han entrat a nombrosos col·legis, han requisat urnes i han dispersat els votants, en alguns casos fins i tot amb pilotes de goma. Però les imatges que corren per les xarxes amaguen una altra realitat: a gran part del país s'està votant. I en alguns llocs on la policia ha marxat, les cues tornen i apareixen noves urnes.

El govern de la Generalitat assegura que el 73% de les meses estan en funcionament. El portaveu Jordi Turull ha explicat que el lema de la jornada és "a cada problema, una solució". I això és el que sembla que s'està intentant fer. El govern fins i tot ensenya un mapa on es poden veure els punts de votació:


De fet, a molts punts del país, la imatge que es veu és aquesta:

 

 

Torna internet

A molts punts de votació, el sistema telemàtic per validar el sistema de votació amb cens universal torna a funcionar, encara que lentament. A primera hora del matí era complicat accedir a Internet, però la informació que arriba ara de molts punts de votació és que s'hi pot accedir i les dades estan arribant. Això sí, el sistema va tan lent que fa que les cues encara siguin més llargues.

Les imatges que recorren les xarxes, però, són les de l'actuació de la policia per frenar la votació. Han entrat, esbotzant la porta, al col·legi on estava previst que votès Carles Puigdemont. Han entrat a l'IES Balmes i l'IES Tibidabo, a Barcelona:


I a Sabadell i Lleida han disparat pilotes de goma:

Tornen les urnes

El ministre de l'Interior calcula que d'aquesta manera s'han neutralitzat fins al migdia una setantena de punts de votació. En alguns d'aquest punts, però, les urnes han tornat. És el cas de l'Escola Oficial d'Idiomes de Barcelona. En aquest cas, agents dels Mossos s'havien emportat les urnes poc després de les 9.00 hores, però després n'han aparegut d'altres i s'ha reprès la votació.

No és l'únic cas. El punt de votació del Departament d'Ensenyament ha reobert després de l'actuació de la policia, amb càrrega inclosa.

També ha reobert l'escola Infant Jesús, al barri de Gràcia de Barcelona. A les imatges, es pot veure com les urnes de votació són diferents:

 

En aquesta escola és on han ferit una dona gran. Una imatge que ha recorregut la xarxa:


De fet, en aquest col·legi és on ha votat l'expresident Artur Mas, després que han marxat els agents.

També es torna a votar al col·legi més gran de Catalunya, l'Escola Industrial de Barcelona, després dels problemes informàtics:


Hi ha altres centres, com el de Balmes i Llul, de Barcelona, que continuen tancats. Figuren en el mapa del govern com a clausurats.

"Onades inacabables"

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, fins i tot ha ironitzat amb l'intent de l'Estat d'aturar les votacions. Diu que la policia es cansarà davant "les onades inacabables de votants catalans":

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut