Cues davant les urnes a l'interior de l'Escola Pia Santa Anna de Mataró, l'1 d'octubre de 2017. (horitzontal)
Cues davant les urnes a l'interior de l'Escola Pia Santa Anna de Mataró, l'1 d'octubre de 2017. (horitzontal)

El govern diu que el 73% de les meses estan funcionant: "Catalunya està votant"

Turull demana la dimissió immediata de Millo per la "violència i repressió" de la policia, "que no es veia des del franquisme"

RedaccióActualitzat

"Catalunya està votant". El govern assegura que s'està votant a la majoria del país. El 73% de les meses, tres de cada quatre, dels col·legis electorals estan constituïdes.

El portaveu del govern, Jordi Turull, ha explicat que hi ha 4.561 meses obertes. Tot i això, ha reconegut que hi ha atacs i bloquejos informàtics constants i ha demanat paciència:

"Per a cada problema, una solució. Per això, fem una apel·lació no només a la serenitat, que hi és; no només al civisme i al pacifisme, que hi són; sinó també a la paciència. S'està veient que fàcil fàcil, no ens ho posen. Però vam dir que el poble de Catalunya votaria i en el 73% de les meses, s'està votant."

El govern fins i tot ensenya un mapa on es poden veure els punts de votació:


En el mapa es poden veure alguns centres clausurats, on hi ha hagut càrregues policials. Almenys tres han tornat a reobrir.

El portaveu del govern ha comparegut deu minuts abans de les onze del matí. Turull ha volgut començat fent una crida a la població a anar a votar:

"El govern de Catalunya demana a la ciutadania que segueixi com fins ara, defensant de manera cívica i pacífica el seu dret fonamental a votar. Demanen a la gent que vagi a votar."

 

Dimissió de Millo "per la repressió"

Turull demana la dimissió immediata del delegat del govern, Enric Millo, per la "violència i repressió" de la policia. Assegura que n'és el principal responsable i ha censurat el discurs que ha fet aquest matí:

"Vista la compareixença del delegat del govern espanyol, el senyor Enric Millo, demanem la seva dimissió immediata per ser el responsable directe d'una repressió, d'una violència d'estat que només és recordada per la gent més gran, de l'època del franquisme"

Turull diu que Millo "no és que sigui còmplice, n'és directament responsable". Ha assegurat, a més, que ha fet servir un "vocabulari maltractador" quan ha dit que "ens veiem obligats a fer el que no volíem fer".

Sense petició dels Mossos

Turull ha denunciat que l'Estat ha incomplert l'acord de la Junta de Seguretat:

"Es va quedar que les forces i cossos de seguretat de l'Estat actuarien a petició dels Mossos d'Esquadra i no hi ha hagut ni una petició dels Mossos per actuar i molt menys per actuar d'aquesta manera tan repressiva."

El portaveu no ha volgut fer "un balanç precipitat" dels ferits, però ha reconegut que n'hi ha hagut.

La mirada del món

Turull ha fet una crida a la comunitat internacional perquè miri "la violació i conculcació dels drets fonamentals que es viu a Catalunya".

"Aquest no és un problema intern d'Espanya, és un problema intern de la Unió Europea, i nosaltres, els catalans, som ciutadans europeus"

Per últim, Turull ha agraït l'actitud, la disposició i el compromís de la gent que està fent possible el referèndum.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut