Barcelona

Càrregues policials, urnes i paperetes requisades i talls d'internet als col·legis electorals

La Guàrdia Civil entra per la força al col·legi electoral on havia de votar Carles Puigdemont mentre la gent espera els agents cantant "L'estaca"

RedaccióActualitzat

Càrregues de la policia espanyola contra la població que vol exercir, pacíficament, el dret a vot. La primera càrrega de la Guàrdia Civil ha estat a Sant Julià de Ramis, on havia de votar el president Carles Puigdemont. Una cinquantena d'efectius de la Guàrdia Civil s'han presentat a les nou del matí al centre de votació, el pavelló municipal, on han donat empentes a les persones que feien cua davant de l'escola per poder votar.

Un agent de la Guàrdia Civil armat amb una maça ha trencat els vidres de la porta del pavelló per poder accedir-hi. Ho han fet desenes d'agents, mentre la gent que s'esperava a dins els rebia cantant "L'estaca".

Efectius de la Guàrdia Civil han sortit del punt de votació empesos per un munió de gent que els forçava a retirar-se. Al capdavant, els bombers.


La policia ha carregat contra els votants en diversos col·legis electorals de Girona aquest diumenge. L'actuació ha deixat diversos ferits, que han hagut de ser atesos de traus al cap i cops en diverses parts del cos a conseqüència de l'actuació.

Els agents han tret els electors a cops de porra en almenys quatre col·legis: el Bruguera, la Biblioteca Ernest Lluch, el Pavelló de Santa Eugènia i l'Escola Verd, on la policia ha arribat a disparar salves.

 

 

Càrrega dels Mossos al CEIP Rammon Llull

Agents antidisturbis de la Policia Nacional s'han presentat a un centre de votació de Barcelona i han carregat contra la gent que s'esperava a fora. Es tracta del CEIP Ramon Llull, situat a l'avinguda Diagonal, 275.

 

La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Clara Ponsatí, ha provat d'impedir l'entrada d'agents del Cos Nacional de Policia a la seu del departament, seu eelctoral, envoltada d'algunes escenes de càrregues policials, passats dos quarts de 10 del matí. Els agents li han pres l'iPad personal.

A la seu departamental havia començat la votació del referèndum cap a les 9.20 i s'havien constituït cinc meses electorals, ara intervingudes pels agents, que han aconseguit accedir al recinte malgrat la resistència dels concentrats.

 


Les persones congregades davant de l'Escola Oficial d'Idiomes de Barcelona, convertit en col·legi electoral, han aconseguit entrar-hi per votar utilitzant noves urnes després que els Mossos d'Esquadra requisessin les que hi havien localitzat a primera hora del matí.

Efectius dels Mossos s'havien emportat les urnes d'aquest punt de votació poc després de les nou del matí, però després n'han aparegut unes altres i s'ha reprès la votació durant un temps, fins que s'ha tornat a paralitzar, segons sembla, per la caiguda d'internet. Un grup de ciutadans que s'han concentrat davant de l'Escola Oficial d'Idiomes s'han organitzat per crear un cordó que eviti que hi pugui tornar a entrar la policia.

Altres centres de Barcelona on s'han personat membres de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional són l'IES Balmes i l'IES Tibidabo.

 

 

La policia també ha carregat contra la gent que era a dins de l'Escola Mediterrània de la Barceloneta.

 

Poc abans del migdia, la policia ha arribat a l'Escola Industrial de Barcelona, el col·legi electoral més gran de tot Catalunya en aquest referèndum.

Un dels accessos al recinte de l'Escola Industrial de Barcelona, pel carrer París, ha quedat tapat per una barricada que els mateixos veïns que esperaven per votar dins l'equipament. Amb tanques, peces de ciment i sacs de sorra, han aconseguit tapar la porta per evitar que els efectius de la policia espanyola entressin al recinte.

Hi ha nombroses imatges penjades a les xarxes en les quals es veu el moment en què els Mossos arriben al Col·legi Ramon Llull.

 

 

En aquestes es veu com la policia arrenca, literalment, les urnes de les persones que eren a dins del centre de votació.

 

 

A l'Institut Pau Claris de Barcelona, la Policia Nacional ha entrat a un punt de votació on s'ha fet pas entre la gent que bloquejava l'escala amb cops i estirades de cabells, i fins i tot han empès una noia escales avall.

 

 

Ferits i requisen urnes i paperetes a Sabadell

A Sabadell, agents de la Policia Nacional s'han personat a les 9 al Col·legi Nostra Llar de Sabadell, on tenia previst votar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i allà s'han trobat amb diversos centenars de persones apostades a les portes de l'escola per impedir-hi l'accés.

Després d'alguns forcejaments i de trencar el vidre de la porta de l'entrada, els policies han accedit al col·legi i han requisat les urnes i altre material preparat per al referèndum.

Ha estat a la sortida, quan es dirigien als furgons policials, estacionats a la Ronda de Ponent, que una bona part d'aquests manifestants han seguit els agents, que han fet diversos trets a l'aire amb les escopetes de bales de goma per allunyar-los i poder entrar als vehicles. Fins al Col·legi Nostra Llar s'han desplaçat també unes quantes ambulàncies, que han atès diverses persones per contusions.


La Policia Nacional ha disparat en l'aire davant de centenars de persones que els empenyien a retirar-se. S'han sentit diverses detonacions mentre els membres de la Policia Nacional es feien enrere i tornaven cap a les seves furgonetes.

 

També han arribat unitats de la Guàrdia Civil a un centre de votació d'Artesa de Lleida.

 

 

Al CAP de Cappont, a Lleida, hi ha hagut diversos ferits en els enfrontaments entre els veïns que s'esperaven al centre per votar i la Policia Nacional. Dos dels ferits han hagut de ser atesos en una ambulància.

La policia s'ha endut les urnes que hi havia al col·legi electoral, però després els responsables de les meses n'han tret de noves.

També a Lleida, la Policia Nacional s'ha emportat les urnes que hi havia al punt de votació instal·lat a la seu dels serveis Territorials de Treball i Benestar Social.

A Sant Carles de la Ràpita, la Guàrdia Civil ha aconseguit endur-se les urnes per la força.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut