Extirpen un tumor cerebral mentre toca el violí (Font: King's College Hospital)
Regne Unit

Toca el violí mentre l'operen per no danyar la zona del cervell que li permet de fer-ho

La Dagmar Turner tenia un tumor al lòbul frontal dret del cervell, una zona que controla els moviments de la mà esquerra, imprescindible per tocar l'instrument

RedaccióActualitzat

La Dagmar Turner ha tocat el violí mentre un equip de cirurgians li extirpaven un tumor al lòbul frontal dret del cervell. L'equip mèdic va proposar aquesta tècnica per assegurar-se que les zones del cervell responsables dels moviments delicats de la mà i la coordinació no quedessin danyades.

La part on estava situat el tumor controla els moviments de la mà esquerra, imprescindible per tocar el violí.

 

La Dagmar fa 7 anys va tenir una convulsió mentre interpretava una simfonia. Llavors li van diagnosticar un tumor de creixement lent al lòbul frontal dret del cervell. Es va fer una biòpsia i radioteràpia per mantenir el tumor sota control, però la tardor passada van veure que havia crescut i s'havia tornat més agressiu. La violinista, que té un fill de 13 anys, va decidir que volia que li extirpessin el tumor.

El fet de poder perdre aquesta capacitat de tocar el violí l'angoixava molt. El neurocirurgià Keyoumars Ashka, llicenciat en Música i pianista, va comprendre aquesta preocupació. Ell i l'equip de l'Hospital King's College van proposar-li d'interpretar algunes peces mentre l'operaven per assegurar-se que no danyaven cap àrea relacionada amb la coordinació i els moviments precisos.

"Sabíem que important que és el violí per a la Dagmar, i era vital que conservéssim la funció a les zones del seu cervell que li permetien tocar. Hem aconseguit eliminar més del 90% cent del tumor, incloses totes les àrees sospitoses d'activitat agressiva, mantenint la seva funció a la mà esquerra."


Amb el seu consentiment van planificar la intervenció. Durant més de dues hores li van mapejar el cervell per identificar les àrees actives mentre tocava el violí. L'equip de cirurgians va fer una craniotomia i els anestesistes la van despertar per interpretar algunes peces mentre li retiraven el tumor.

Mentre els cirurgians li treien part del cervell, Turner va tocar música de Gustav Mahler, el clàssic de jazz "Summertime", de George Gershwin, i peces de Julio Iglesias.

Tres dies després de la intervenció, va poder marxar a casa, i continua el seguiment des del seu hospital local.

La Dagmar Turner té 53 anys, toca el violí des dels 10 i és membre de l'Orquestra Simfònica de l'illa de Wight. Espera poder incorporar-se a la seva orquestra ben aviat.

"El violí és la meva passió; el toco des dels 10 anys. La idea de perdre la meva capacitat de tocar em trencava el cor, però, com que el doctor Ashkan també és músic, va comprendre el meu neguit.  Gràcies a ell, espero poder tornar amb la meva orquestra molt aviat. "

 

L'Hospital King's College és un dels centres més importants en extirpacions de tumors cerebrals del Regne Unit. Cada any en fan unes 400.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut