Retenció de vehicles a la Ronda de Dalt (ACN)
Retenció de vehicles a la Ronda de Dalt (ACN)
Madrid

Toc d'atenció de Brussel·les per la contaminació de l'aire a Barcelona i Madrid

La Comissió Europea reclama accions per reduir els límits d'NO2 i recorda que Espanya s'exposa a una multa per superar els límits permesos

Irene Vaqué ReigActualitzat

Espanya ha de prendre mesures per millorar la qualitat de l'aire a l'àrea metropolitana de Barcelona i a Madrid. Aquesta és la petició que la Comissió Europea ha fet al Ministeri per a la Transició Ecològica, atenent al fet que a les dues zones esmentades se superen els límits legals de diòxid de nitrogen (NO2), un gas que prové de la combustió de vehicles de motor, calefaccions i transport marítim.

El toc d'atenció arriba després de la decisió del nou alcalde de Madrid, del PP, de paralitzar Madrid Central, el projecte que restringia l'ús de vehicles privats contaminants al centre de la ciutat.

La suspensió del pla, impulsat per l'exalcadessa Manuela Carmena, està aturada per ordre d'un jutjat, arran de les demandes de grups ecologistes.
 

Operaris col·locant un cartell de la zona de baixes emissions (ACN)

En el cas de Barcelona i la seva àrea, l'últim episodi d'alta contaminació per partícules va ser a principis d'aquest mes i no va comportar restriccions de trànsit, sinó recomanacions.

La ciutat té previst implantar, a partir del gener, restriccions permanents a la zona de baixes emissions, a les rondes de Barcelona. Els dies feiners, de les 7 del matí a les 8 del vespre, no hi podran circular els vehicles sense distintiu ambiental de la DGT, amb l'excepció dels vehicles de persones amb mobilitat reduïda, serveis d'emergències, mèdics o funeraris.
 

Risc de multa

Pol·lució a la ciutat de Barcelona en l'últim episodi d'alta contaminació per partícules (ACN)

El ministeri que dirigeix en funcions Teresa Ribera ha fet pública una carta del comissari europeu de Medi Ambient, Karmenu Vella, que reclama a les administracions que prenguin mesures addicionals per revertir la situació. Vella ha advertit que Espanya podria afrontar una multa per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea:

"Sense perjudici del procediment legal comunitari en marxa, cal que tots els actors, a tots els nivells de governança del país, es mobilitzin per contribuir a la posada en marxa i aplicació de mesures eficaces a nivell nacional, regional i local en matèria de qualitat de l'aire per garantir el compliment de la legislació de la UE i salvaguardar la salut de la població."

El comissari recorda l'objectiu de complir els valors límit l'any 2020. L'executiu comunitari té obert un expedient per superació dels llindars d'NO2 a Madrid i a 16 municipis de l'àrea de Barcelona. 

El ministeri ha reenviat la carta a l'alcalde de Madrid, el popular José Luis Martínez-Almeida, i al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, convidant-los a "enfortir la cooperacio".
 

Aquest és el text de la carta (en anglès):

La carta de la CE a Espanya per la contaminació by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminacióCrisi climàtica
Anar al contingut