Barcelona

"Tinc febre i segueixo": la precarietat de cuidadores de la llar obligades a treballar

A dones que cuiden avis o dependents se les ha obligat a quedar-se com a internes, treballant cada dia, cobrant el mateix i sense mesures de protecció

Mireia Segú Soliva / Ferran Moreno Garcia / Carla Riverola BrutauActualitzat

Amb el confinament pel coronavirus, les cuidadores de la llar estan patint la crisi de forma agreujada per les condicions laborals en què es troben. N'hi ha que són obligades a quedar-se a les cases on treballen, sense augment de sou i sense equips de protecció.

La Samanta és cuidadora d'una parella d'avis dependents que cauen tot sovint per problemes de mobilitat i de ceguesa. Dimecres passat, a més a més, a l'avi li van diagnosticar la Covid-19, però en comptes de quedar-se'l a l'hospital, el van tornar a casa l'endemà mateix.

"Cura d'un matrimoni, en règim intern, lliurant els caps de setmana, però des de la quarantena no lliuro. Estic amb ells sempre, amb el mateix sou, de 850."

Aquesta cuidadora ha continuat treballant amb febre:

"La veritat és que jo, des de divendres a la nit, he estat amb febre cada dia. I tot i això continuo treballant amb ells. Els fills ho saben i ni tan sols m'han telefonat, ni m'han preguntat com estic ni res per l'estil".

 

L'associació de dones migrants ha detectat que la precària situació en què treballen les cuidadores de la llar ha empitjorat amb la crisi del coronavirus.

A alguns els han dit que no els faran papers per si es posen malaltes o mor l'avi a qui cuiden. I ni parlar-ne d'equips de protecció, segons denuncia Carmen Juares, coordinadora de l'associació Mujeres Migrantes Diversas:

"Dones que estan a casa cuidant criatures, gent gran, que han d'anar a fer la compra, han d'anar a la farmàcia, i tampoc no tenen cap tipus de protecció. No els han donat EPIs, no els han donat ni guants, ni mascareta, ni cap producte desinfectant".

La majoria d'aquestes cuidadores no vol donar la cara per por de perdre la feina. Amb tot, ens diuen que el que més els dol és el tracte que reben d'algunes famílies, com comenta la Samanta:

"Ells saben que estic fent un esforç, perquè estic cuidant els seus pares. És per tenir, en certa manera, una mica d'estima pel que un fa, saps?"

La Samanta se sent "explotada" i denuncia que "s'aprofiten" de la situació en què està. L'Associació de Dones Migrants ja li ha assegurat que, si emmalalteix i empitjora, denunciaran la família.

 

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboralCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut