Texans "eco" i tints digitals: el futur de la indústria tèxtil, a la fira ITMA
La fira tèxtil ITMA se celebra cada quatre anys i aquesta és la segona vegada que es fa a Barcelona

Texans "eco" i tints digitals: el futur de la indústria tèxtil, a la fira ITMA

Al recinte firal de la Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat, s'hi mostraran fins al 26 de juny les novetats dels sector tèxtil

Actualitzat

Aquest any Barcelona acull la fira tèxtil ITMA, que se celebra cada quatre anys i preveu atraure més visitants que el Mobile World Congress. A Catalunya hi ha 104 empreses productores de maquinària tèxtil que facturen 221 milions d'euros i ocupen 1.253 treballadors. Aglutina el 54% d'empreses del sector de tot l'estat espanyol i 7 de les empreses líders són catalanes.

Del 20 al 26 de juny, els 1708 expositors acreditats, un 60% d'Europa i un 40% de la resta del món -sobretot la Xina, Turquia i Índia-, es troben al recinte de la Gran Via de l'Hospitalet per exposar les tendències del món del tèxtil.

 

Desgastar texans amb làser o ozó pot estalviar centenars de litres d'aigua per cada peça

 

Les novetats del sector

Entre les novetats de la fira hi podem trobar una versió millorada de les màquines que desgasten els texans amb làser o ozó, tecnologies que fan estalviar centenars de litres d'aigua. Segons Carlos Sans, director d'operacions de Jeanologia, les seves col·leccions es fan, gràcies a aquesta tecnologia, amb un got d'aigua per texà.

Un dels canvis en què està immers el sector té a veure amb com es tenyeix la roba, on hi tenen molt a dir empreses que no tenen res a veure amb el tèxtil, com la tecnològica HP.

I és que els mètodes tradicionals, més lents i costosos, s'estan substituint per la impressió digital. Joan Pérez Pericot, director general de Gran Format i Gràfics HP, parla de "revolució digital":

 

"La revolució digital és que avui un client pot comprar un disseny que li agrada, costumitzar-se'l amb el telèfon i comprar-lo. Això s'imprimeix el mateix dia, s'acaba i ho té l'endemà a casa."

 

La impressió digital s'ha fet un lloc en la indústria tèxtil

 

Teixits intel·ligents

Novetats també pel que fa els teixits, que es tornen "intel·ligents". A l'ITMA s'hi pot trobar roba que canvia de color amb la temperatura. Útil, per exemple, per veure ràpidament si un nadó febre.

També hi ha mitjons intel·ligents que controlen el moviment al caminar i permeten mantenir l'equilibri i evitar caigudes. El mitjó incorpora sensors de força i pistes conductores impreses amb tinta conductora flexible. Això permet recollir dades que es transmeten i es recopilen mitjançant una aplicació mòbil. Així es fa el seguiment de la posició i de la trajectòria dels peus al caminar.

Una altra novetat són els pijames amb sensors que mesuren de forma continuada les postures, el ritme cardíac i la respiració. Porten una sèrie de sensors inserits en el teixit que capturen les dades i les envien al nostre metge, per exemple.

 

Un mitjó intel·ligent amb sensors per controlar el moviment

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut